ČSA mají druhý retro boeing, tentokrát s "červenými vousy"

Druhý boeing ČSA v retro kabátě

Druhý boeing ČSA v retro kabátě Zdroj: ctk

Fotografové čekají na Boeing v retro nátěru
Dvojice boeingů s retro livery - modrý z 50. let, červený z let 60.
Přelakovaný Boeing 737 před přistáním
Boeing 737 v retro nátěru z roku 1957
Tupolev 104A Československých aerolinií
5
Fotogalerie
Planespotteři, letečtí nadšenci i profesionální fotografové se dnes před polednem dočkali příletu již druhého Boeingu 737-500 Českých aerolinií vyvedeného v retro natěru, tentokrát ze 60. let. Tomuto barevnému provedení se přezdívalo "červené vousy" a používal se na historicky první proudová letadla aerolinek nasazovaná na konci 50. let na pravidelné linky společnosti.

První letadlo v retro laku identickém s prvním proudovým letounem OK-LDA z prosince 1957 přivítaly ČSA loni v listopadu. Toto livery nosí letoun Boeing 737-500 imatrikulace OK-XGB.

Volba dalšího retro livery padla na letadlo, u kterého byla plánovaná pravidelná celková obnova laku po komplexní revizi letounu. Jde o Boeing 737 vyrobený v roce 1992 a opatřený imatrikulací OK-XGC. Přelakování letounu bylo poprvé provedeno v České republice, v nové ostravské lakovně irské společnosti Eirtech Aviation.

S „červenými vousy“ poprvé vzlétl dvoumotorový vrtulový stroj IL-14 na konci roku 1957. Spolu s takzvaným „modrým retro 50“, které bylo prvně představeno na letadle Tu-104A na jeho prvním letu na pravidelné lince do Moskvy 9. prosince 1957, tvoří dvojici livery paralelně používaných na konci 50. let. Livery „červené vousy“ se pak používalo až do roku 1969, postupně nahradilo modrý styl z 50. let.

Hraví a veselí

Na leteckém serveru Planes.cz, kde se fotky boeingu v novém kabátě samozřejmě rychle objevily, se pochopitelně sešly hodnotící komentáře, které se mimo jiné pozastavují i nad ekonomickým aspektem věci, s ohledem na těžkou situaci, v níž se aerolinky nacházejí. Názory obhajující nové nátěry dvou letadel však připomínají, že letadla byla přestříkána v rámci takzavného D-checku, velké revize letadla, kdy se starý nátěr stejně musí odstranit. Jedna z nejvtipnějších a zároveň smířlivějších reakcí přišla od diskutéra s přezdívkou „honvéd“: „Hezké to je každopádně! Jsme hraví, jsme veselí, teď ještě nezkrachovat.“