Čtvrtníček - guru černého humoru s širokým polem působnosti

Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček Zdroj: Profimedia.cz

Hra Ivánku, kamaráde, televizní satira Česká soda, vtipné reklamy nebo obří billboard na Letné. To vše se patrně vybaví většině lidí v Česku při vyslovení jména Petra Čtvrtníčka. Tento recesista, mistr černého humoru a herec pražského Divadla Na zábradlí, kde je již 15 let v angažmá, oslaví 5. dubna padesátiny.

Čtvrtníček začínal jako herec a autor pražského amatérského divadla Vrata. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a poté nebyl přijat ke studiu na DAMU ani JAMU, „za což je osudu dodnes vděčný“, jak se píše v jeho profilu na stránkách divadla.

Do širšího povědomí vstoupil počátkem 90. let díky televiznímu cyklu Česká soda, který byl vysílán s podtitulem „celonárodní zkouška z demokracie“. Čtvrtníček se postupem času stal jeho scenáristou, režisérem a moderátorem. Tento občasník plný parodií na zpravodajství, reklamu a další televizní pořady a doplněný netradičním kurzem němčiny v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry si získal množství nadšených diváků, ale také nemálo odpůrců, pro které byly skeče „za hranicí dobrého vkusu“.

V podobném duchu jako Česká soda Čtvrtníček pokračoval i v dalších projektech, za kterými stál jako autor nebo se na nich podílel. Kvůli sporu o ochrannou známku Česká soda vznikla série s názvem Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí, pro TV Stream napsal seriál Gynekologie, vystupoval v pořadu Na stojáka.

To již byl řadu let členem souboru Divadla Na zábradlí, kde ho diváci mohli poprvé spatřit v roce 1995, když si ho tehdejší režisér Petr Lébl vybral pro roli Uchovertova v Gogolově hře Revizor. O čtyři roky později se Čtvrtníčkovo hostování změnilo ve stálé angažmá.

Kromě řady rolí v domovském divadle zaujal i vlastní hrou „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“, kterou v roce 2004 reagoval na korupční skandál českého fotbalu. Hra plná vulgarit a prostoduchosti je založená na skutečných výrocích fotbalových bossů, jak je zaznamenaly policejní odposlechy. Čtvrtníček společně s Jiřím Lábusem a dalšími s touto inscenací hostoval po celé zemi v beznadějně vyprodaných sálech.

Zanedbatelná není ani stopa, kterou Čtvrtníček zanechal ve filmu. Vedle řady epizodních rolí v koprodukčních filmech se představil například i ve snímcích Kouř, Eliška má ráda divočinu, Pasti, pasti, pastičky, Cesta z města, Mazaný Filip, Kráska v nesnázích, Rafťáci a naposledy Vejška. Patrně největší prostor získal v černé komedii Petr Vachlera s názvem Doblba! Čtrtníček je také vyhledávaným reklamním režisérem i hercem.

Úspěchy sklízí i na „hudebním poli“ - byl členem recesistické skupiny Mírový sbor a Na zábradlí založil „home metalovou“ kapelu Buzerant, ve které bubnuje. Tak jako ve svých skečích se i coby hudebník pokouší vtipně reagovat na mediální kauzy a aktuální události, například na spory okolo festivalu sexuálních menšin Prague Pride.

Petr Čtvrtníček ve skupině BuzerantPetr Čtvrtníček ve skupině Buzerant | Profimedia.cz

Ze všech svých recesí si zvlášť cení akce s obřím billboardem na Letné, který byl parodií na předvolební portrét tehdejšího předsedy ODS Václava Klause v nadživotní velikosti. Zatímco Klaus chtěl oslovit voliče, Čtvrtníček si dělal po svém reklamu na vlastní silvestrovský televizní pořad. Protože ale neměl potřebné povolení, musel zaplatit tučnou pokutu.

„Všechno dělám spontánně, nahodile, intuitivně. Když mám cíl, tak k němu napnu všechny síly. I proto se mi podařilo spoustu skvělých věcí dotáhnout do konce,“ řekl před časem o svém stylu práce tento divadelní všeuměl, který vyrůstal v Řeži u Prahy a je znám také jako sběratel a milovník starých aut a lodí.