Čtvrtý ročník Czech Bar Awards má své vítěze

Czech Bar Awards

Czech Bar Awards Zdroj: Czech Bar Awards

V pondělí 31.10. proběhla v Praze na Novoměstské radnici gastronomická událost, která doposud neměla v ČR obdoby. Událost snoubící interaktivní a edukativní program pro nápojové a barové profesionály a slavnostní vyhlášení 4. ročníku prestižní gastronomické soutěže Czech Bar Awards. Celodenní exkurzi do světa nápojů uvedl do České republiky odborný gastronomický časopis Barlife s ambicí učinit z projektu nejzásadnější akci pro profesionály z branže, která se bude každoročně opakovat.

Vůbec první dějství Prague Bar Show, vycházející z konceptu tradičních zahraničních eventů jako Bar Convent Berlin či London Bar Show, odstartovalo v pravé poledne. Téměř 40 společností segmentu beverage & horeca rozprostřených po všech sálech Novoměstské radnice prezentovalo své produkty – od destilátů, nealka, vína, kávy po gastro vybavení, servis – zatímco v hlavních sálech probíhaly workshopy a semináře pod vedením světových i domácích expertů na mixologii a téma nápojů vůbec. PBS představila poprvé v ČR na jedné akci tak hvězdnou sestavu zahraničních mixologů, jakými jsou Thomas Aske, Tristan Stephenson ze sdružení Fluid Movement, světově proslulý „ambasador rumu“ Ian Burrell, Angus Winchester či Jörg Meyer.

V průběhu celého odpoledne se na Novoměstské radnici prostřídalo více než 600 lidí, což jednoznačně předčilo očekávání pořadatelů.

Ve 21 hodin proběhlo v hlavním sále slavnostní vyhlášení prestižní gastronomické soutěže Czech Bar Awards 2011, kterou pořádá odborný časopis Barlife již čtvrtým rokem. Czech Bar Awards monitoruje dění na poli české gastronomie, prověřuje a hodnotí tuzemské pivnice, bary, kluby a kavárny a odhaluje zákazníkům ty nejlepší z nich.

Letošní ročník však přinesl významnou novinku v systému hlasování, do kterého poprvé v historii soutěže nebyla zapojena veřejnost. Výsledky jsou tedy výhradní volbou odborníků a profesionálů gastronomického průmyslu, z nichž byla sestavena více než šedesátičlenná Bar Awards Academy.

Tento model odborné akademie se osvědčil například u Bar Awards v Německu. „Gastronomický odborník nahlíží na mnohá kritéria s větší přísností a z více úhlů než běžný host. Týká se to například správnosti přípravy, dodržení postupu nebo skladby ingrediencí použitých pro daný drink, což laik nemusí vždy znát,“ říká Martin Kraut, vydavatel časopisu Barlife, který je odborným garantem Czech Bar Awards a organizátorem této soutěže. Porota rozhodla a v pondělí 31.10. byl letošní ročník Czech Bar Awards završen slavnostním vyhlášením vítězů.

Nejlepšími podniky v České republice v jednotlivých kategorií se pro rok 2011 staly:

Nejlepší café bar/kavárna

partner kategorie Julius Meinl Coffee

Můj šálek kávy, Praha

Nejlepší cocktail bar

partner kategorie Absolut

Bugsy's Bar, Praha

Nejlepší hotelový bar

partner kategorie Bohemia Sekt

Barego, Praha

Nejlepší pub/pivní bar

partner kategorie Krušovice

Pivovarský klub, Praha

Nejlepší klub

partner kategorie Fernet Stock Z Generation

Dance bar Paradox, České Budějovice