Čtyři výhry Sigmy v Tipsport lize

Fotbalisty Sigmy čeká těžké jaro. V přípravných zápasech se jim ale zatím daří.

Olomoucké fotbalisty po nepříliš vydařeném podzimu nečeká v jarní části Gambrinus ligy nic jednoduchého. Po odpočtu devíti bodů se tým pohybuje v sestupovém pásmu, a tak není divu, že Hanáci přes zimu posilují. Vrátil se Michal Ordoš, ze Sparty přišli Jakub Podaný a Martin Jirouš, další hráči se vrátili z hostování.

Po pěti letech se na lavičku posadí trenér Petr Uličný, novým sportovním manažerem klubu je Jan Gottwald.

Uličný již dříve zmiňoval, jak klíčové bude vrátit týmu víru ve vítězství. Hned na začátku roku mohl své dosavadní působení zhodnotit v praxi, Sigma totiž sehrála několik utkání v Tipsport lize. Hlavním cílem těchto střetnutí bylo otestovat nové hráče.

„Některé fotbalisty neznám, přichází z hostování. Mají dobré reference, ale hlavně mladí se musí ukázat. Někteří hráči se musí zlepšit, aby podávali výkony, na které byli v minulosti fanoušci zvyklí,“ vysvětloval před zahájením přípravy Uličný.

Dvě vítězství na úvod

Kouč již dopředu proklamoval, že v každém utkání vyšle na trávník jinou sestavu. Prvním soupeřem bylo druholigové Znojmo. Sigma byla od začátku lepší a zvítězila 2:0. Kaňkou na jinak povedeném utkání byla zranění Tomáše Přikryla a Petra Vavříka. „V přípravě mi zranění vždycky vadí, proto jsem se tam také tolik rozčílil. Ale i to patří k fotbalu, doufám, že kluci budou v pořádku,“ řekl po zápase Uličný.

Proti Zlatým Moravcům Olomouc nastoupila i s novými hráči v sestavě. Přestože Hanáci inkasovali jako první, překvapení nepřipustili a zvítězili 4:2. Hattrickem se navíc blýskl Jakub Podaný. „Výsledky jsou výborné, hlavně že jsme otočili ten druhý zápas, Moravce byly první poločas velmi silné. Po přestávce jsme ale začali daleko více napadat a běhat. Podaný dal pěkné góly,“ hodnotil spokojený trenér.

Bez opor to nešlo

Hned následující sobotu zaměřila Sigma síly se Zbrojovkou Brno. V sestavě nebyli Podaný, Rossi ani Ordoš, na lavičce zůstal i Marek Heinz. Na výkonu Olomouce se to neblaze podepsalo a Zbrojovka zvítězila 3:2. „Chtěli jsme především vidět ty hráče, kteří nejsou v základním kádru, abychom se rozhodli, jestli zůstanou, nebo půjdou na hostování. Mrzí mě, že jsme dostali góly po nevynucených chybách,“ vysvětloval po utkání trenér Uličný.

V dalším střetnutí proti Zlínu se Sigma představila v plné síle a výkon byl lepší, vyhrála rozdílem třídy 4:0. Nepostradatelnost opor demonstroval v tomto klání především Heinz, jenž se trefil hned dvakrát, gólem se blýskl také Ordoš a pokusy Podaného s Rossim skončily na břevně zlínské branky.
V dalších dvou zápasech Tipsport ligy remizovala Sigma s druholigovou Jihlavou 2:2 a v posledním střetnutí porazila Slovácko 4:2. Poprvé se střelecky prosadil Jirouš, který přišel krátce předtím ze Sparty.

„Hrál dobře, nabízel se spoluhráčům, na svou výšku je lehkonohý, dobře hlavičkuje. Takoví hráči jsou v týmu důležití,“ hodnotil Uličný.

Dosavadní zápasy obměněného olomouckého kádru lze hodnotit kladně. Noví hráči se do základní sestavy rychle adaptovali, dobré výkony podávají i zkušení fotbalisté, například Heinz a Varadi.