Čtyřicet let Kongresového centra: návštěvy světových politiků, osobností i vyřazení Pluta

Hlavní kongresový sál

Hlavní kongresový sál Zdroj: PragueCC

Hlavní kongresový sál
Hlavní kongresový sál
Hlavní kongresový sál
Společenský sál v Kongresovém centru
Společenský sál v Kongresovém centru
24
Fotogalerie

Kongresové centrum, jedna z nejvýznamnějších budov v Praze, slaví čtyřicet let od svého otevření 2. dubna 1981. Budovu si tehdy přišlo prohlédnout 110 tisíc návštěvníků. Za dobu své existence hostil „kongresák“ nespočet akcí a ve svých útrobách přivítal světoznámé politiky i přední světové osobnosti. 

Výstavba Paláce kultury, jak zněl původní název dnešního Kongresového centra, probíhala v letech 1976 až 1981. Budova ve stylu neofunkcionalismu vzešla z návrhů architektů Jaroslava Mayera a Antonína Vaněka. V době otevření byla jednou z největších a nejmodernějších v Evropě. 

Ve svém nitru ukrývala řadu technických vychytávek, například pohyblivý strop v hlavním kongresovém sálu nebo vzduchotechniku, který zajišťuje přísun čerstvého vzduchu individuálně pro každého sedícího diváka.

Budova postupem let procházela modernizacemi. Například kompletní energetická přestavba v roce 2016 přinesla 30procentní snížení spotřeby energií v celém objektu. Ten v současné době využívá obnovitelné zdroje, odpadní teplo i vzduch.

Centrum hostilo mnoho významných hostů a akcí, v osmdesátých letech to byly především sjezdy Komunistické strany. Přijeli na ně například severokorejský vůdce Kim Ir-sen či nejvyšší představitel Sovětského svazu Leonid Iljič Brežněv. Tehdejší Palác kultury však v roce 1984 navštívil také Elton John během svého prvního pražského koncertu. 

V roce 1987 tam vystoupil prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov a na konci roku 1989 tam jednali představitelé KSČ se zástupci Občanského fóra o podobě první svobodné polistopadové vlády.

Mezi další významné události konané v Kongresovém centru patří zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000, summit NATO v roce 2002 či zasedání Rady EU v roce 2009. Ve stejném roce se tam ale také sešel americký prezident Barack Obama s bývalým prezidentem Václavem Havlem. V roce 2011 navštívil Kongresové centrum dalajlama, který tam před vyprodaným sálem přednášel již několikrát.

Z řady vědeckých a odborných kongresů stojí za zmínku například konference Organizace spojených národů o bydlení a udržitelném rozvoji měst v roce 2016 nebo výroční zasedání Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu v roce 2017.

Významný byl pro budovu také rok 2006. Tehdy se tam sešlo dva a půl tisíce vědců z celého světa v rámci valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie. To degradovalo tehdejší planetu Pluto na trpasličí planetu a vyloučilo ji z planet sluneční soustavy.