Cyklisté by mohli mít v přilbách „černé skříňky“

Jen týden času a asi tři stovky dolarů stačily vývojářskému týmu Chaotic Moon k tomu, aby vyvtvořil typ neobvyklé ckylistické přilby. Na helmu instalovali panoramatický kamerový systém, který by měl zdokumentovat každou potenciální nehodu.

Podnětem k experimentu, o němž referuje magazín Digital Trends, byla nehoda Jasona Poindextera z Chaotic Moon, který se sám stal obětí střetu s autem, když jel na kole. Probral se potlučený a zakrvavený až v sanitce a nebyl schopný identifikovat auto, které ho srazilo, a samozřejmě ani jeho řidiče.

Vývojový tým umístil do helmy snímač, který zachytí moment srážky. V ten okamžik se spusí záznam, který současně obstarává sedm kamer – dvě vpředu na helmě, čtyři v zadní části a jedna na vrchu přilby (pro případ, když cyklista spadne na zem). Napájecí akumulátor by měl vystačit na dvě hodiny nahrávání, jehož výsledkem by měl být průběh nehody, zachycení auta, které se na ní podílelo, možnost jasné indentifikace SPZ i řidiče, jakož i to, jak se zachoval na místě nehody, případně, poskytl-li první pomoc zraněnému cyklistovi.

„Přilba spravedlnosti“ vyvinutá firmou Chaotic Moon

Helma, která by mohla zavolat pomoc

Záznam je možné si prohlédnout na počítači jednoduchým propojením USB kabelem se zařízením na helmě. Společnost Chaotic Moon uvažuje i nad dalšími vylepšeními, jako například GPS modulem pro určování polohy jezdce. To dostává ovšem smysl ve chvíli, kdy by zařízení komunikovalo s mobilem přes Bluetooth, aby automat v případě potřeby dokázal sám přivolat rychlou zdravotnickou pomoc. Tvůrci helmy s „černou skříňkou“ ji nechtějí vyrábět ve vlastní režii, ale rádi by licenci postoupili některému výrobci ochranných přileb, jakými jsou třeba Giro, Schwinn nebo Bell. Sériová výroba sofistikované helmy by z tohoto nápadu mohla učinit prostředek dostupný na pultech obchodů se sportovním zbožím.

Kamera je nestranná

V současné době se cyklisté spoléhají na malé outdoorové kamery (např. oblíbené a rozšířené GoPro), které se dají poměrně dobře upnout na přilbu nebo na rám kola. Kamery jsou populární hlavně v terénní cyklistice. Třeba třiaitřicetiletý Evan Wilder z Washingtonu nahrál na outdoorovou kameru řidiče, respektive jeho SPZ, který ho z kola srazil. Díky záznamu byl motorista John W. Diehl obviněn z opuštění místa nehody. Cyklista Wilder nicméně uznává, že kamera měří stejným metrem a z mnohých záznamů může klidně vyplynout, že i on se na kole někdy chová jako blbec…