Cyklistika hledá mistry Krušných hor

S nástupem jara začala cyklistická sezona. Na Litvínovsku vede několik cyklostezek napříč Krušnými horami.

Litvínov / Cyklistický klub Chemopetrol Litvínov dosáhl řady úspěchů jak v mistrovských závodech, tak v seriálech či jednorázových jízdách, kde se prosadila zejména mládež. Loni oslavil šedesát let existence.
Klub každoročně pořádá seriál náborových závodů pro děti a mládež nazvaný Hledá se mistr světa.
„Jde o desáté pokračování této kampaně, kterou s podporou města v Litvínově zajišťujeme. Od května je na programu postupně osm závodů, za které cyklisté dostávají body,“ vysvětluje člen cyklistického klubu Chemopetrol Litvínov Oldřich Roud.

Body se malým závodníkům sčítají, takže pokud někdo jednou vyhraje, a potom už nepřijde, těžko může pomýšlet na celkové vítězství v cyklistickém náborovém seriálu. „Jde nám o to, aby děti přišly vícekrát a věnovaly se cyklistice pravidelně. Proto jsme rádi, že máme k dispozici areál na Loučkách, kde není provoz. Do náborového seriálu se sjíždějí děti ze širokého okolí, z měst Meziboří, Osek, Most a Jirkov. S organizací nám kvůli bezpečnosti dětí pomáhají jejich rodiče,“ říká Oldřich Roud. Věkové rozpětí těch, kteří se můžou stát členy klubu, je od předškolního věku, kdy děti už umějí jezdit na kole i třeba s přídavnými kolečky, po teenagery do čtrnácti až patnácti let.
Příkladem toho, jak děti do cyklistiky zapojit, jsou syn i dcera Jitky Hájkové z Meziboří. „Na cyklistické závody jsme vzali oba naše potomky. Jízda na kole je nesmírně baví, a pokud jsou zdraví, pravidelně se účastní závodů,“ dodává Jitka Hájková.

Ze zdravotního hlediska je u cyklistiky důležitá zejména bezpečnost a cyklistická výbava.
„Ať děti hodně jezdí na kole, je to krásný sport. Rodiče a trenéři by měli s rozmyslem volit prostředí, ve kterém se bude dítě pohybovat. Dalším faktorem, který minimalizuje riziko úrazu, je pravidelná kontrola stavu kola a nošení ochranných pomůcek. Zejména kvalitní helmy, chráničů loketních a koleních kloubů a rukavic. Použití těchto cyklistických pomůcek není ostuda,“ vysvětluje sportovní lékař Ondřej Vojtěchovský.