Cyklistů je víc, ale dostali nulu

Peníze na cyklostezky nejsou. Objevují se ale jiné novinky, třeba cyklobus z Liberce přes Ralsko až do České Lípy.

Mohl to být průlomový rok pro cykloturistiku v Libereckém kraji. V kraji, kde dosud existuje jen osmadvacet kilometrů tras určených výhradně pro cyklisty, mělo svítat na lepší časy.
Vedení kraje vloni poprvé zřídilo grantový fond pro cykloturistiku a zavedlo funkci cyklokoordinátora. Fond dostal pro začátek pět milionů korun.
Jenže letos, kdy se měly zavedené novinky potvrdit, všechno zamrzlo. Na cyklisty zbyla nula, kraj pro ně nemá peníze. „Letos finance nejsou. Nebyly nám dosud připsány,“ potvrzuje Iveta Moravcová, cyklokoordinátorka Libereckého kraje.
Dobrých zpráv pro cykloturistický rok 2010 mnoho není. Od května by měly mezi Českou Lípou a Libercem začít jezdit speciální cyklobusy, které budou lidi vozit a odvážet do oblasti Ralska.
Vzniká také nová cyklo- stezka pod Kozákovem, která povede ze Stružince do Tatobit. „To je asi nejvýznamnější přínos letoška,“ potvrzuje Jiří Rutkovský ze sdružení Cyklisté Liberecka. Od loňska jsou hotové dvě třetiny cyklostezky Varhany z České Lípy až do Nového Oldřichova. Ostatní věci jako cyklomagistrála Ploučnice nebo stezka od pramenů Nisy do Liberce jsou zatím jen na papíře.