Czech Open v nejistotě

Nad uskutečněním čtvrtého ročníku golfového turnaje pod European Tour je i nadále velký otazník.

Po roce je golfové Czech Open opět v ohrožení a hrozí, že Čeladná o něj přijde. „V současné době stále probíhají jednání o sponzoringu,“ říká manažer podniku Jiří Novosad.

Hlavním problémem jsou, stejně jako loni, peníze. Podniku by pomohla sebemenší pomoc od státu. „Czech Open je s motocykly v Brně největší sportovní akcí na našem území. Televizní přenos s dosahem na půl miliardy domácností je jistě dobrou reklamou,“ dodává.

Za nejistotou pořádání je především jednání promotéra turnaje vůči European Tour, protože Quirit Alfa už nechce být jeho mecenášem. „Už loni jsme European Tour informovali o tom, že další ročník bude, jen pokud se seženou prostředky od sponzorů,“ připomíná manažer.

Třeba se ale hrát bude

I přes nejistotu se ale jedná o hráčích, kteří by mohli přijet. Jako každý rok, tak i letos je snaha dostat na turnaj nejzajímavější jména. Osloveni jsou nebo budou prakticky všichni hráči evropské špičky. „Prvních dvacet hráčů evropského žebříčku ale přitáhnete, jen pokud jim za jejich účast zaplatíte,“ říká Novosad s tím, že v minulých letech se povedlo nalákat třeba Miguela Angela Jimeneze.

Prestiž turnaje může zvýšit i blížící se Ryder Cup. „Jelikož bude v době našeho turnaje vrcholit boj o místa v týmu Evropy, je naším cílem představit na Čeladné kapitána týmu Joseho Maria Olazabala s trofejí,“ popisuje.

Czech Open za své tři ročníky dokázalo, že je v České republice areál a hřiště, na kterém je možné uspořádat golfový turnaj světových měřítek, a že lze takovou akci zvládnout ke spokojenosti všech zúčastněných stran.

„Turnaj se těšil vysoké oblibě golfových fanoušků a dostal Českou republiku na golfovou mapu. Pokud ale ekonomickospolečenské klima neumožňuje jeho dlouhodobou udržitelnost, tak není možné ho za každou cenu držet při životě kvůli podpoře českého golfu,“ vysvětluje.

Podle jeho slov je v tuto chvíli už vysoce nepravděpodobné, že by se v případě neuskutečnění Czech Open 2012 podařilo sehnat na stejný termín jiný turnaj. „Z toho důvodu intenzivně spolupracujeme s European Tour na oslovování jejich dlouholetých partnerů. Dokud vidíme, že naděje žije, nechceme dávat do světa termín finálního rozhodnutí,“ dodává.

Jak to nakonec dopadne, si odhadovat netroufne. Scénář podobný tomu loňskému nevylučuje. „Možné to je, ale nedovolím si odhadovat pravděpodobnost toho, že se to stane,“ doplňuje.

Klubu to neublíží

Český golf a jeho fanoušci ztrátou turnaje přijdou o hodně, golfový klub na Čeladné kuriózně ale ne. To, že nepřijedou nejlepší evropští hráči, znamená vyšší spokojenost jeho členů.

„Nepřišli by o možnost hrát dva týdny v sezoně na svém domovském hřišti,“ popisuje Novosad. „Golfový resort by v tomto případě nepřišel o tržby z green fee a komerčních turnajů za dva týdny, kdy je hřiště uzavřeno,“ dodává.

Mezi aktivními golsty je velký zájem zahrát si na severu Moravy. Hřiště drží punc toho, že by si tam měl každý hráč zahrát. „Je to dáno především jeho kvalitou a mistrovskými parametry, potvrzenými pořádáním turnaje European Tour,“ říká Novosad.

Cílem klubu, na jehož hřišti se hraje také česká extraliga, je také šířit dobré jméno golfové destinace Čeladná – Ostravice Golf Destination i za hranice. „Nabízíme tři mistrovská osmnáctijamková hřiště s možností vysokého standardu ubytování na jednom místě,“ uzavírá manažer turnaje Czech Open i Prosper Golf Resort Čeladná Jiří Novosad.