Ďábelská hostina zaplní stoly v Kabaretu Špaček

Kabaret Špaček uvedl inscenaci filmového skvostu Vražda Ing. Čerta. Přejídat se budou i diváci.

Krátce před koncem roku si pro milovníky divadla nachystal režisér Ondřej Elbel skutečnou lahůdku v podobě Vraždy Ing. Čerta. Jak napovídá název, představení je inspirované klenotem československé kinematografie zosobňujícím takzvanou novou vlnu.

Na filmovém plátně jej v roce 1970 proslavili vynikající herci Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík. Přenést za pomoci dramaturgických kouzel nezapomenutelný film o lidských vztazích a nenažranosti na divadelní prkna Kabaretu Špaček nebylo snadné. Jak se další Elbelův pokus vydařil, mohou diváci posoudit od neděle 18. prosince. Režisér v hlavní roli opět vsadil na Martina Siničáka. Hereckou partnerkou mu bude Eva Novotná.

Málem to nevyšlo Při shánění textů hry už to vypadalo, že se Elbel bude muset porozhlédnout po jiném námětu. Režisérkou filmu je Ester Krumbachová, spoluautorem scénáře Jan Němec. Elbel získal kopii textu z Národního filmového archivu a o svolení pak musel žádat přímo Němce.

„Těsně po tom, co jsem mu poslal e-mail se žádostí o povolení adaptace, jsem si pustil dokument Věry Chytilové Pátrání po Ester, kde o Krumbachové Němec mluví celou dobu docela hezky a obdivně. Ovšem jen do chvíle, než přijde řeč na Vraždu Ing. Čerta, kdy se Němec snad až rozčílí a prohlásí tenhle film za to nejhorší, co kdy bylo natočeno. V ten okamžik jsem byl přesvědčen, že je konec a Němec nebude chtít, aby se to vůbec vytahovalo ven,“ vzpomíná Elbel. Jan Němec nakonec svolení poskytl a popřál hodně zdaru.

Příběh vypráví o podivném vztahu jedné osamělé ženy, která dlouho touží po sňatku, a muže, který toho dokáže doslova ďábelsky zneužívat. Vyobrazuje mnohé lidské povahové rysy a nefalšované zoufalství i to, kam až může člověka dovést. To vše ale v komickém, až absurdním duchu.

Filmový materiál v divadelním zpracování navíc přímo vybízel k ještě větší nadsázce než u filmu. Převážná část filmového děje se totiž točí kolem nekonečného obžerství inženýra Bohouše Čerta. Proto se také režisér Elbel rozhodl pro takřka kabaretní představení se vším všudy. „Vzniká pětirozměrné divadlo. Tři rozměry obstarají herci, čtvrtý vůně a pátý chuť výborného jídla. Tahle kulinářská hra je hlavně o lásce a o snaze ovládnout druhé pohlaví a využít jej ke svým potřebám.

Dá se říct, že je to tak trochu Strindbergova Slečna Julie naruby,“ říká o představení jeho režisér a naráží na drama Augusta Strindberga, jehož děj líčí milostné vzplanutí, tentokrát v kulisách prázdné kuchyně. Návštěvníci se tak skutečně mohou těšit nejen na divadelní zážitek, ale i kulinářský požitek. Podobně jako se filmová hrdinka stará o nenasytného inženýra Čerta, bude postaráno i o diváky.

5D divadlo: vůně i chuš

Návštěvník se může těšit na vypečenou husičku, bifteky, ale i sladké dortíky. Koneckonců, kdo zná filmové zpracování, ví, o čem je řeč. „Cukrářka nám ještě musí připravit speciální rekvizity, které se běžně využívají spíše právě ve filmu, tak, abychom nenažranost inženýra Čerta mohli dovést do konce. O co se ale přesně jedná, prozradit nemůžu, nechceme diváky připravit o překvapení,“ líčí Elbel.

Vražda Ing. Čerta není jediným snímkem, který Elbel převedl na divadelní prkna. Zpracoval už i trezorový unikát Ucho Jana Procházky, natočený podle scénáře jeho dcery Lenky. Tento kus mohli diváci zhlédnout v brněnském HaDivadle. Jeho předposlední brněnskou inscenací v Divadle U stolu je Bergmanův scénář k televiznímu filmu Po zkoušce, opět se Siničákem v hlavní roli.

KABARET ŠPAČEK

* Kabaret Špaček je na adrese Kopečná 46, Brno.
* Vstupenky lze koupit v kabaretu nebo rezervovat na čísle 734 584 163.
* Lístky stojí 80 až 280 korun.