Dálkově ovládané sekačky z Česka se kompletují i v USA

svahová sekačka Spider

svahová sekačka Spider Zdroj: svahova-sekacka.cz

svahová sekačka Spider
svahová sekačka Spider
porovnání sekaček Spider a Spider Mini
sekačka Spider Mini na svahu
sekačka Spider Mini
5
Fotogalerie
Dálkově ovládané sekačky trávy z Havlíčkova Brodu se už kompletují i v USA. Česko-americká firma sídlící v Orlandu na Floridě se naplno rozjíždí od letošního února, po dvou letech příprav. Stroje na údržbu prudkých svahů vymyslel havlíčkobrodský podnikatel Lubomír Dvořák a má na ně patent. Jeho firma už sekačky odeslala zákazníkům do více než 40 zemí světa. Severoamerický trh pro ni patří k nejzajímavějším.

„Údržba pozemků tam je na vysoké úrovni, tráva se seče víc než v Evropě,“ vysvětlil Dvořák. V USA je i mnoho retenčních nádrží na dešťovou vodu, u nichž se vysekávají travnaté svahy. Rádiem řízená sekačka má třeba velký význam pro pracovníky na Floridě, protože v tamních vodních nádržích žije hodně krokodýlů. „Mohou se udržet v bezpečné vzdálenosti,“ vysvětlil podnikatel.

Výhoda "buy America"

V novém podniku Slope Care drží havlíčkobrodská společnost majoritní podíl. Český výrobce od jeho rozjezdu očekává několik výhod. Odpadne transport komponentů, které pro sekačky kupuje v Americe. Mezi ně patří spalovací motory. Výrobek dokončený v USA má podle Dvořáka také větší šanci u tamních zákazníků, kteří preferují americké zboží. Nový podnik už mimo jiné získal zakázku na pět sekaček do Chicaga, kde s nimi budou udržovat pozemky podél městem vedoucí hlavní třídy.

Sekačky pojmenované Spider, anglicky pavouk, dokážou udržovat prudké svahy, které se dřív daly sekat jen kosou nebo křovinořezem. Od spuštění výroby v roce 2004 jich už firma Dvořák - svahové sekačky dodala na trh tisíce. Pokračuje i vývoj. K prvním dvěma typům loni přibyla menší sekačka se záběrem 60 centimetrů, vhodná i pro velké zahrady. Letošní novinkou je velký stroj se záběrem sečení 2,5 metru. Na rozdíl od předcházejících menších typů má tato sekačka dieselový motor a sedačku pro obsluhu.

Výroba sekaček teď v Brodě zaměstnává 45 lidí. Kvůli malým výrobním prostorám si však podnik musí řadu komponentů objednávat u jiných firem. Letos v létě se proto chystá zahájit stavbu svého nového závodu v nedalekém Pohledu. Výhledově by v něm mohlo pracovat až 100 lidí.