Další spor gigantů trhu: Samsung zveřejnil tajné dokumenty Applu

Samsung

Samsung Zdroj: ctk

Dlouhotrvající spory mezi korejskou společností Samsung a americkou značkou Apple v nejbližší době zřejmě neskončí. Do problémů se dostal tentokrát Samsung. Nepovolané osoby nechal nahlédnout do tajných licenčních dohod svého konkurenta.

Během soudního procesu vydal Apple Samsungu rozsáhlou dokumentaci o patentových licenčních dohodách se společnostmi Nokia, Ericsson, Sharp a Philips. Tyto dokumenty měly být použity při procesu a měly zůstat pouze v rukách samotných právníků. Dokumenty však unikly mezi více než 90 zaměstnanců a 130 právníků, kteří neměli nárok do nich vůbec nahlížet. Samsung tak čelí novému obvinění, že dokumenty uvolnil úmyslně, aby získal konkurenční výhodu. Informoval o tom web TheVerge.com.

Podle soudce Paula Grewala má poškozený Apple plný nárok na žalobu. Samotný Samsung nepopírá to, že se skutečně dokumenty dostaly do rukou neoprávněných osob. Dodává však, že se jedná o neúmyslné odhalení a že těchto úniků hluboce lituje.

Ukázalo se, že v tomto sporu bude nakonec figurovat i společnost Nokia. Paul Melin, generální ředitel duševního vlastnictví Nokie, obvinil jednatele společnosti Samsung Seungha Ahna, že se pokoušel zneužít získané údaje jako výhodu při vyjednávání mezi Nokií a Samsungem.

Soudce Paul Grewal nyní vyzval Apple a Nokii, aby předložili své návrhy o potrestání Samsungu. Slyšení je naplánováno na 9. prosince.

Firmy Nokia a Samsung se dříve dohodly na spolupráci

Situace je paradoxní vzhledem k faktu, že společnosti Nokia a Samsung se poměrně nedávno dohodly na další spolupráci. Podle dohody by měl Samsung používat patenty finské značky do roku 2019. Smlouva o patentech existovala mezi oběma firmami už delší dobu, nová smlouva začne platit od 1. ledna 2014, kdy měla původní dohoda končit.