Dánská krimi začíná opakovat sama sebe

Zabijáci

Zabijáci Zdroj: aerofilms

Přede dvěma lety vyřešila dvojice z oddělení Q případ Ženy v kleci. Nyní na dánské policisty, jejichž úkolem je uzavírat staré nevyřešené kauzy, čekají Zabijáci. Což je parta rozmazlených bohatých synků, jejichž kruté hry před dvaceti lety vedly až k dvojnásobné vraždě.

Jak přesně a jakým způsobem do všeho byla zapojená dívka jménem Kimmie, jsou jediná tajemství nové dánské kriminálky. Ta jen průměrně napodobuje známá schémata skandinávských detektivek typu Muži, kteří nenávidí ženy, na jejichž švédském filmovém přepisu se podíleli oba scenáristé Zabijáků.

I tady figuruje unavený policista, který nezvládá osobní život, zato je houževnatý a výjimečný ve své práci, doprovázený věrným kolegou. I tady vychází z dobře postavených lidí děsivé čiré zlo. I tady je případ spojený s určitým sociálním aspektem blahobytné společnosti, konkrétně nedotknutelnosti bohatých. Filmová série podle knih Jussiho Adler-Olsena ovšem nejde příliš do hloubky a nenabízí za průchod tmavým kanálem lidského utrpení, krutosti a násilí katarzi ani silný emotivní zážitek. Navíc to, že skoro od začátku známe pachatele, oslabuje napětí.

Druhý případ oddělení Q je zajímavější a nosnější než uvězněná Žena v kleci, díky smutném osobnímu příběhu Kimmie, v hojných retrospektivách poutavě zahrané mladou Sarah-Sofie Boussninovou. Tento případ ale také trvá déle a ke konci se odchýlí od předlohy a začne napodobovat závěr jedničky. Hlavní detektiv Carl Morck a potažmo i celá dánská policie pak ztrácí integritu.

Charizma dánské hvězdy Nikolaje Lie-Kaase v roli Morcka sérii, k níž momentálně existuje šest knih, stále ještě drží. Ale už jen stěží, zvlášť pokud divák začne srovnávat s třetí sérií dánského seriálu Zločin, v níž si stejný herec také zahrál policistu. Další o dost lepší ukázku skandinávské společenské deprese nabízí britská televizní verze Wallandera. Čekání na jeho poslední řadu by se asi dalo strávit i příjemněji než s obrazově a obsahově temnými Zabijáky.

Zabijáci
(krimi, Dánsko, 119 minut)
Režie: Mikkel Norgaard
Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbak, David Dencik
Hodnocení: 50 %