Datart se vrací do rukou českých zakladatelů, pětinu získá i majitel Euronics

Britsko-francouzská společnost Darty prodala 60procentní podíl v českém řetězci s elektronikou Datart zpět jeho zakladatelům. Ti tak nyní vlastní 80 procent firmy. Zbylý pětinový podíl získal HP Invest, který provozuje síť obchodů Euronics. Darty se svého podílu zbavila za pět milionů eur (139 milionů korun).

O chystané transakci informoval server E15.cz již v červnu. Přechod Datartu po 14 letech zpátky do českých rukou tak není žádným překvapením. O zpětném prodeji řetězce se navíc na trhu spekulovalo již několik let.

„Podařilo se nám úspěšně dokončit jednání s dosavadním majoritním vlastníkem o odkupu akcií,“ potvrdil generální ředitel Datartu Pavel Bádal. Podle něj firma nyní může pokračovat v trendu zlepšování výběru zboží i určování nejlepších cen. „Dokážeme lépe reagovat na změny na lokálním trhu,“ dodal Bádal.

Podle ředitele Darty Régise Schultze nebyl Datart klíčovou částí podnikání firmy. „Jsem potěšen, že jsme nalezli řešení pro náš akciový podíl v Datartu a společnost Darty se může soustředit na svůj hlavní byznys,“ uvedl Schultz.

Investiční příležitost pro Euronics

Akcionáři, kteří odkoupili od Darty její 60procentní podíl, poté prodali 20 procent společnosti HP Invest. Ta provozuje síť obchodů Euronics.

„Chápeme vstup do Datartu jako zajímavou investiční příležitost. Datart je pro nás dlouhodobě vzorem v oblasti poskytování zákaznických služeb, od něhož jsme se zejména v této oblasti hodně učili,“ vysvětlil předseda představenstva HP Invest Daniel Večeřa.

Kolem Datartu kroužili i další dravci

Datart v Česku a na Slovensku provozuje 42 prodejen s elektrospotřebiči a e-shopy Datart.cz a Datart.sk. Zájem o jeho akvizici dříve měli i další významní hráči. Mezi nimi například slovenský řetězec Nay, který ale nakonec koupil český a slovenský ElectroWorld. Kolem Datartu se paradoxně ochomýtal také původní vlastník ElectroWorldu, britská skupina Dixons.

Špatné výsledky

Hospodaření Darty dlouhodobě není příliš zářivé. Skupina je sice silná ve Francii, na dalších trzích ale musí bojovat o místo na slunci výrazně tvrději. Kromě Česka nakonec tento zápas už vzdala také ve Španělsku, na konci loňského roku prodala rovněž svůj byznys v Turecku.

Při pohledu na čísla tuzemského Datartu je jasné, že firma nemá na růžích ustláno. Ve finančním roce ukončeném loni v dubnu se řetězec propadl do ztráty převyšující 102 milionů korun. O rok dříve Datart prodělal zhruba 13 milionů. Tržby firmy zůstaly na úrovni 4,8 miliardy korun.

Ztrátu však vykázal i konkurent Datartu Electroworld, jeho prodejny v Česku a na Slovensku ve finančním roce, který skončil v dubnu 2014, hospodařily se ztrátou 5,6 milionu liber (194 mil. Kč) při tržbách 129 milionů liber (4,47 mld. Kč). Síti prodejen Euronics loni klesl zisk o 2,1 milionu na 2,76 milionu korun. Výše tržeb zůstala na hodnotě dvě miliardy korun.