Datová centra závisejí na uhlí víc, než se předpokládalo

Datové centrum (ilustrační foto)

Datové centrum (ilustrační foto)

Datová centra využívají elektřinu vyrobenou z uhlí daleko více, než uvádějí. Ve své zprávě to předpokládá analytická firma Lux Research. IT společnosti v USA prý používají zastaralou metodiku, když zjišťují, z jakých zdrojů pochází elektřina pro jejich úložiště dat. Využití uhlí je prý nejméně o třetinu vyšší.

IT společnosti vypočítávají emise při nákupu elektřiny ze sítě na základě starých dat z databáze eGRID, tvrdí Lux Research. Podle analytické firmy eGRID prý neposkytuje dostatek informací. Americkou distribuční soustavu pro elektřinu totiž rozděluje do 24 rozsáhlých oblastí, přičemž data aktualizoval naposledy v roce 2012.

„Například jsme zjistili, že Google podceňuje uhlí jako zdroj energie ve čtyřech ze sedmi datových center, a to zejména v Jižní Karolíně,“ tvrdí Ory Ziková, analytička Lux Research.

Lux Research přišel s novým analytickým nástrojem, který prý zvyšuje ukazatel využívání uhlí v datových centrech až o třetinu. „Emise Googlu jsou pravděpodobně vyšší, než odhadovaný roční objem ve výši 42 tisíc tun oxidu uhličitého,“ tvrdí Lux Research.

Obdobná situace je také u Amazonu, který by měl v 23 datových centrech využívat elektřinu z uhlí až ze 43 procent. Tedy asi o 85 tisíc tun oxidu uhličitého více, než uváděla samotná firma.

Předpoklad: z jakých zdrojů získávají datová centra elektřinuDatová centraDatová centra|Repro Lux Researchčervená - uhlí, oranžová - ropa, žlutá - plyn, zelená - jádro, tmavě zelená - voda, hnědá - obnovitelné zdroje

Facebook chystá zelené datové centrum
Americká technologická společnost Facebook chystá v Evropě druhé datové centrum, napsal web sustaininnovate.ae. Zatímco to první už několik let funguje na severu Švédska, to druhé by mělo vzniknout v Irsku, kde má firma své evropské sídlo. Projekt v odhadované hodnotě 200 milionů eur by mělo být kompletně napájené z obnovitelných zdrojů. Facebook má ambiciózní cíl - do roku 2018 by polovinu své elektrické spotřeby měla pokrývat zelená energie.