David Čech: rekordman z Gibraltaru

Čtyřiadvacetiletý plavec David Čech pokořil La Manche i Gibraltarský průliv. Je pátou osobností seriálu Sedmičky.

V dětství lyžoval a hrál tenis. K plavání se dostal až ve čtrnácti letech. V šestnácti zkusil dálkové tratě a už při prvních deseti kilometrech na otevřené vodě se do tohoto sportu zamiloval. V osmnácti David Čech poprvé přeplaval kanál La Manche. Jako první Čech tehdy pokořil desetihodinovou hranici, z Anglie do Francie plaval devět hodin a pětačtyřicet minut.
„Když jsem prošel prvními závody Českého poháru, seznámil jsem se s lidmi, kteří kanál zdolali přede mnou. A začalo to ve mně hlodat,“ vzpomíná Čech. Chtěl si dokázat, že to zvládne.
Stovky kilometrů

Při přípravě plaval dvě stovky kilometrů měsíčně. „Postupně jsem to stupňoval až do nějakých 350 kilometrů měsíčně těsně před pokusem,“ popisuje Čech. Důležité bylo i otužování, protože se chystal do vody, která má šestnáct stupňů.
„Po doplavání na břeh cítí plavec neskutečnou úlevu a je rád, že všechno dobře dopadlo,“ popisuje Čech.
O dva roky později se na La Manche vrátil a přeplaval jej tam i zpět. „První plavba šla hladce, kdežto u přeplavby tam a zpět byla mnohem důležitější psychika,“ srovnává Čech. Slavil úspěch i přes velmi skromné podmínky. S doprovodem se snažil náklady snížit na minimum. Při výjimečném sportovním výkonu bydleli v kempu a spali pod stanem.
Předloni přeplaval Gibraltarský průliv. Je o polovinu užší, avšak plavci se musí potýkat se silnými proudy. První cestu přes průliv plaval dvě hodiny osmatřicet minut a vytvořil světový rekord. „Rád si dávám nové cíle a snažím se jich dosáhnout za každou cenu,“ popisuje Čech, jaké vlastnosti mu pomáhají k úspěchu.
V budoucnu se chce na Gibraltar vrátit a stát se králem Gibraltaru s nejvíce úspěšnými pokusy na světě.

Plavání i škola

Čtyři roky Čecha trénoval Jiří Povolný. Zažil s ním i La Manche. „Přípravu, kterou tehdy absolvoval, by devětadevadesát procent plavců nezvládlo. Když má motivaci a cíl, dokáže za ním jít velmi tvrdě,“ říká Povolný.
Oceňuje i to, že Čech vždy zvládal i školu. „Studuje řádně, nemá žádné výjimky a ve škole musí odvést to, co všichni ostatní. Zvládá školu i plavání,“ dodává trenér Povolný.
Čech by se chtěl živit pozemním stavitelstvím, které teď studuje v Brně. Do Opavy jezdí zhruba jednou za měsíc. „Je to moje rodné město a vždy se jej snažím co nejvíce reprezentovat,“ dodává Čech.