Dějiny se čtyřmi kolečky a peřinkami

Na šedesát kočárků. Co exponát, to opravdový skvost. Pamatují hodně a o své příběhy se umí podělit.

Expozici Kočárky a dítě, která vzbuzuje obdiv, vzpomínky i nostalgii, lze navštívit až do 6. září v Městském muzeu v Mnichově Hradišti. Podstatnou část své sbírky historických kočárků zde vystavuje sběratelka Miloslava Šormová.
„Začalo to úplně nenápadně. Ve sběrných surovinách jsem kdysi objevila podobný kočárek, v jakém mě jako dítě vozili rodiče. Rozhodla jsem se ho zachránit. Že se podobné záchrany budou tolikrát opakovat a přerostou ve skutečnou vášeň, jsem tehdy netušila ani já, ani můj manžel. Právě on mi s restaurováním kočárků nesmírně pomáhá,“ říká Šormová.
Dvojice nadšených restaurátorů dokáže dokonale opravit jakýkoliv materiál, z něhož je kočárek vyrobený. Dřevo, proutí, štípaný rákos i kov podvozků. Jen textilní části se těžko zachraňují.
Ve své sbírce nemá sběratelka jasného favorita. Velmi si však cení takzvané promenádní kočárky z přelomu 19. a 20. století a hlavně skládací loutkový kočárek z dvacátých let minulého století. Pražský výrobce Moucha si svůj vynález dokonce nechal patentovat.
Všechny kočárky vypadají tak, jako by jen čekaly na miminko či dětskou panenku. Peřinky září čistotou. Není na nich jediný fald. Na to si sběratelka potrpí.
Návštěvníci i tyto detaily na výstavě oceňují. Taky dobové fotografie a inzeráty roztočí v hlavě většiny z nich kolo vzpomínek. „Je to nádhera. Tady vidím, že lidské dějiny píšou i tyto obyčejné věci. Nemělo by se na to zapomínat,“ říká Jana Dubová, která na výstavu přijela z Benešova s celou rodinou.