Děs, krása a The Clash v Indianě

Stranger Things

Stranger Things Zdroj: netflix

Netflix uvedl první řadu sci-fi seriálu laděnou do osmdesátkového kabátu. Na své si přijdou příznivci žánru, ale také obdivovatelé toho lepšího z tvorby osmdesátých let.

Jako směsici filmů E. T. – Mimozemšťan, Super 8 a seriálu Akta X lze nejlépe přiblížit aktuální seriálovou novinku Netflixu Stranger Things. Tu si mohou pustit i tuzemští předplatitelé Netflixu, ovšem stále bez české podpory.

Seriál vymysleli Matt a Ross Dufferové, kteří si vymysleli vlastní brand The Duffer Brothers, jímž seriál podepsali. Dvojice si televizní ostruhy vysloužila na loňském mysteriózním seriálu Městečko Pines, ovšem její aktuální samostatný projekt jde ještě mnohem dál.

Výchozí premisa seriálu je zcela žánrová. Na maloměstě se ztratí talentovaný chlapec za velmi podivných okolností a zároveň se v městečku objeví malá holohlavá dívka, jež skoro nemluví. Poblíž městečka je tajemná vládní instituce, která s oběma podivnými událostmi nejspíš souvisí.

Tvůrci správně pochopili, že podobně koncipovaných děl existují mraky, proto se daleko víc než na samotné pátrání soustředí na psychologii postav a na to, co se s obyčejnými lidmi děje v extrémní situaci: Jak se nechce smířit se zmizením svého syna už tak dost psychicky nalomená matka (hraje ji Winona Ryderová). Jak se změní vztahy uvnitř party kluků, jejichž kamarád nejspíš zemřel, ale kteří zároveň mají novou a dost cool kamarádku. A jak to celé zvládne řešit šéf místní policie, jenž má traumat plnou hlavu již roky.

Seriál je tak skvěle vystavěn, že každá z osmi epizod v něm má jasné místo a přináší další závažné zvraty. Přesto tím, co dílu nejspíš buduje pověst nejlepší novinky letní seriálové sezony, je stylizace. Ta je jedním slovem důsledná. Od úvodních záběrů je divákovi jasné, že se ocitl v Americe osmdesátých let, a tvůrci tomu věnují až obdivuhodnou péči.

Úžasné jsou úvodní titulky, a to včetně použitých stylů písem, které si pamatujeme právě z osmdesátkových seriálů. Televizně velmi netradiční je kamera, která často snímá dění z extrémní vzdálenosti za pomocí dlouhých skel. Výsledek dokonale zneklidňuje.

A pak to nejdůležitější – hudební doprovod. Ať už původní kompozice odkazující na soundtracky slavných hororů Johna Carpentera (především Věc, jejíž plakát je ve sklepě jednoho z hlavních hrdinů), tak i využité šlágry oné doby, vše je přesně na svém místě, dotváří všeobjímající atmosféru vychýlenosti. Tvůrci navíc do celého příběhu funkčně zapojili hit The Clash Should I Stay or Should I Go.

Pověst i hodnocení seriálu napříč světem jsou extrémně pozitivní. Podle uživatelů IMDB.com je to šestnáctý nejlepší seriál všech dob, podle uživatelů ČSFD dokonce jedenáctý. Proto je s podivem, že Netflix prozatím neoznámil přípravy druhé série. Přestože se většina linek v sérii uzavře, bylo by škoda, kdyby se diváci do tohoto zvláštně krásného i děsivého světa alternativní Indiany roku 1983 už nemohli znovu podívat.

Stranger Things
(sci-fi, USA, osm epizod)
Hlavní tvůrci: The Duffer Brothers
Hrají: Winona Ryderová, David Harbour, Millie Bobby Brownová, Natalia Dyerová, Matthew Modine
Dostupné na Netflixu
Hodnocení: 100 %