Desetitisíce Nizozemců se tradičně vrhly do ledových vod

Otužilci v Nizozemsku

Otužilci v Nizozemsku Zdroj: profimedia.cz

Na 40 tisíc Nizozemců se dnes na různých místech země vrhlo do ledových vod. Hlavní tradiční novoroční kolektivní koupel místních otužilců se uskutečnila v Scheveningenu, přímořské lázeňské čtvrti Haagu, uvedl server deníku Le Figaro.

„V Scheveningenu bylo asi 10 tisíc plavců a po celém Nizozemsku jich byl rekordní počet 40 tisíc,“ upřesnila mluvčí organizátorů každoroční akce Jiske Bartenová.

Otužilci, kteří kromě plavek měli na sobě oranžové kulichy a rukavice poskytnuté pořadateli, se v Haagu ponořili na několik vteřin do studeného moře v poledne. Lidé ve vodě, která měla osm stupňů Celsia, zpívali a smáli se.

„Venkovní teplota byla také osm stupňů, ale vzhledem k větru se pociťovaná teplota blížila bodu mrazu,“ uvedla Bartenová. Dodala, že v zemi je 102 míst ke koupání.

„Je to trochu bláznivé, ale je to tradice: když jste Nizozemec, je nutné to udělat alespoň jednou za život,“ tvrdil 29letý Sander Veltahuizen krátce předtím, než se vrhl do Severního moře, 11. Nový rok v řadě.

Již více než 50 let tisíce smělých Nizozemců vymění na Nový rok teplé boty a čepice za slipy a plavky, aby se krátce ponořily do ledových vod moře, rybníků a jezer.

„Lidé to dělají, aby začali Nový rok se svěžím tělem a myslí,“ vysvětlila kdysi organizátorka jednoho ročníku hromadné novoroční koupele Fleur van Bruggenová. Podobné důvody nejspíš platí i pro lidi, kteří se dnes ponořili do studených vod také ve Francii, Německu a jinde v Evropě.