Desítky řemeslníků pracovaly na opravách v zámku

Prohlídkový okruh zámku v Hradci nad Moravicí se rozroste o tři nově opravené místnosti.

Byla to zatím nejsložitější, nejpracnější a řemeslnicky nejnáročnější oprava interiérů na zámku. Na rekonstrukci tří šlechtických místností se pracovalo dva a půl roku a v Hradci se sjížděli restaurátoři, štukatéři, kamnáři, specializovaní stolaři či obkladači. Výsledek lidé uvidí v pátek 12. června, kdy zámek slavnostně otvírá nový kuřácký, kulečníkový a dámský čajový salon.

Salony podle fotografie

Kuřácký a kulečníkový sál vypadají přesně tak, jak je využívala knížata na přelomu 19. a 20. století. „Lichnovští si je nechali v roce 1902 vyfotit a díky tomu máme doklad, jak interiéry vypadaly a jak byly vybavené,“ popsal kastelán zámku Radomír Přibyla.
Obnovit salony znamenalo začít úplně od začátku. Chyběly dveře, okna i podlahy. Mohutný kulečníkový stůl, který je tak těžký, že jej do místnosti stěhovalo jedenáct mužů, prošel stejně jako další vybavení rukama restaurátora. Kachlová kamna se dochovala jen jako hromada kachlí v krabici a maláčást mobiliáře se musela vyrobit znovou. „Například sedací lavici na pódiu u kulečníku jsme podle předlohy museli nechat vyrobit,“ říká Přibyla.
Původní zařízení Lichnovských se přivezlo ze zámku v Raduni, kam bylo koncem sedmdesátých let převezeno veškeré vybavení hradeckého zámku. Jednotlivé kousky nábytku do salonů umisťovala kastelánka raduňského zámku Eva Kolářová.

Pokoj služek i panstva

Dámský rokokový salonek nevznikal na základě fotografií, i zde však lidé uvidí původní vybavení, které používali Lichnovští. „Rokokový mobiliář se zachoval a zvolili jsme pro něj tento prostor,“ říká kastelán Přibyla. Nádobí, rokokové cembalo, lustr a další historické skvosty jsou umístěny v pokoji, ve kterém postupně bydlelo služebnictvo i šlechta.
Tři nové místnosti se veřejnosti otevřou v pátek. Na programu slavnostní vernisáže je koncert na nádvoří a komentované prohlídky nových salonů. Pokoje se pak stanou součástí druhého prohlídkového okruhu. Celý zámek si lidé mohou prohlédnout zdarma.