Dialýza v Kladně musí počkat

Nové dialyzační středisko ve Slaném pomůže místním pacientům, i nemocným z Kladna.

Do konce října jezdili pacienti s onemocněním ledvin ze Slánska na „čištění krve“ do kladenské či pražských nemocnic. Za několik měsíců se patrně situace změní. Část nemocných z Kladna bude dojíždět do nově otevřeného dialyzačního střediska ve slánské nemocnici. Prostory v areálu kladenské nemocnice čeká rekonstrukce.
„Otevření střediska ve Slaném výrazně pomůže pacientům i personálu z Kladna. Odlehčí totiž kladenskému středisku, které nyní muselo fungovat ve čtyřsměnném provozu. To znamenalo, že někteří pacienti nastupovali v jednu hodinu v noci,“ řekl David Prokeš, ředitel společnosti Fresenius Medical Care, která obě střediska provozuje. Další změny čekají kladenské pacienty na jaře. Firma chce středisko modernizovat.

Oprava za pochodu

Lepšího prostředí se lidé odkázaní na dialýzu mohli v Kladně dočkat podle Prokeše už dřív. S bývalým vedením kladenské nemocnice se totiž dohodl, že firma zmodernizuje některé prostory v areálu, kam dialýzu přestěhuje. Nový hejtman David Rath ale dohody zrušil. Dialýza tedy zůstane v současné budově a firma ji opraví za pochodu. „Věříme, že by to mělo být na jaře 2010. Současné prostory a prostředí nevyhovují,“ dodal Prokeš. Potvrzuje to i náměstek ředitelky nemocnice Vladimír Lemon. „Dialýza funguje. Neříkám, že je to ideální, ale nyní přestavujeme celý areál. Dialýza tedy musí počkat,“ řekl Lemon.