Divadlo na Jezerce vstoupí do čtrnácté sezony 14. září

Divadlo Na Jezerce

Divadlo Na Jezerce Zdroj: Profimedia.cz

Pražské Divadlo na Jezerce otevře svou v pořadí už čtrnáctou sezonu 14. září reprízou úspěšné tragikomedie Patricka Marbera Na dotek, kterou tu nastudoval režisér Jan Hřebejk. Připíše si tak na konto v pořadí už 3001. představení, oznámila mluvčí této scény Jana Bryndová. Naopak derniéry se tu 1. října dočká Cesta kolem světa z dílny Terezy Němcové.

„Nastudujeme pro diváky čtyři premiéry, z toho dvě uvedeme v Česku jako první,“ komentoval plány divadla jeho principál Jan Hrušínský. V říjnu tu začnou zkoušet dramatizaci knižního bestselleru Evžena Bočka Poslední aristokratka, která bude mít premiéru 7. prosince v režii Arnošta Goldflama. Ten se na tomto jevišti podepsal pod divácky vyhledávanými tituly Darda a Komedianti.

„Hra stejně jako kniha je o šlechtické rodině Kostků z Kostky, kteří se po revoluci vracejí z emigrace v New Yorku do ČR, aby převzali zpět svůj zdevastovaný zámek. Přitom překonávají nejrůznější překážky, které se jim staví do cesty,“ uvedl Hrušínský.

Jan Hrušínský, ředitel Divadla Na JezerceJan Hrušínský, ředitel Divadla Na Jezerce | Profimedia.cz

Režisér Radek Balaš, který tu připravil inscenace Generálka a Já, Francois Villon, chystá na jaro kanadskou hru Marka Leirena Younga s názvem Shylock. V roli herce Jona se představí Milan Kňažko. Nahradí tak Jana Třísku, se kterým divadlo před více než rokem původně počítalo.

Tříska, který tu před lety hrál v komedii Yasminy Rezy Kumšt režiséra Jana Hřebejka, se měl v této inscenaci na Jezerku vrátit. V polovině příprav však měl autonehodu, která mu znemožnila roli nastudovat.

„Jsem rád, že jsme v panu Kňažkovi našli důstojného a plnohodnotného pokračovatele tohoto unikátního projektu a že se nám nakonec přece jen podaří tak výjimečnou hru, jakou Shylock je, přivést na české jeviště,“ komentoval to Hrušínský. Dodal, že vynikající slovenský herec roli zvládne v češtině. Premiéra má být na jaře.

Více informací k repertoáru je na internetové adrese www.divadlonajezerce.cz.