Divadlo oživí David Vávra

Středočeské divadlo v Kladně čeká rekonstrukce. Začne příští léto a potrvá zhruba rok.

Hlavním garantem nové podoby budovy je architekt a herec David Vávra. Má za sebou například rekonstrukci Švandova divadla v Praze. „Když mě ředitelka divadla Blanka Bendlová před více než rokem oslovila, neváhal jsem ani okamžik. Už mám hotové první skici a návrhy,“ říká Vávra.
Jednou z nedůležitějších změn bude vybudování klimatizace v celé budově. „Divákům ani hercům by už nemělo být takové horko jako dosud,“ podotýká Bendlová.

Dvě věže pro hosty

Vávra oživí i věžičky po stranách hlavního vchodu. Málokdo ví, že dosud plnily ozdobnou roli. Uvnitř věží povede až pod jejich stříšky točité schodiště. Nahoře v každé z nich vznikne posezení pro hosty s vyhlídkou. Další změnou viditelnou z ulice má být odstranění přístavku, který slouží jako kotelna a trafostanice.
Místo nevzhledného stavení zakreslil Vávra do plánů kavárnu a otáčivé podium malé scény. Při hezkém počasí budou diváci sledovat představení venku, když se ochladí nebo začne pršet, herci i hosté se přesunou do budovy. Divákům bude sloužit i nová restaurace.
Z hlavního sálu zmizí obrovský lustr a strop nechá architekt upravit do podoby nočního nebe s hvězdami. Ty budou také v podlaze.
Všechny historicky cenné doplňky Vávra v divadle ponechá. „Pohlídám, aby se z divadla neztratila ani jedna stará okenní klička. Chci při rekonstrukci využít co nejvíc původních prvků,“ ujišťuje architekt.
„Rekonstrukce by neměla přesáhnout 200 milionů korun. Částku město uhradí z evropských fondů,“ dodává Bendlová s tím, že první diváci usednou v novém hledišti při stém výročí divadla.