Dluhopisové fondy mají na to být novým konzervativním hitem

Zdroj: Tereza Kovandová

Portfolio manažeři radí podívat se po dluhopisových fondech, protože zlaté časy střadatelů mohou brzy končit. Do hry se vrací jako zajímavá konzervativní složka portfolia, která i při nízkém riziku může přinášet rozumný výnos. Krátkodobé státní dluhopisy přinášejí nyní okolo šesti procent, dlouhodobé přes čtyři procenta ročně, což je vhledem k očekávané nižší inflaci poutavé číslo.

Desítky miliard korun vložili tuzemští střadatelé v posledním roce na spořicí účty, termínované vklady či do fondů zaměřených na krátkodobé dluhové cenné papíry. Klíčovou motivací pro ně byly nabízené výnosy. Úrokové sazby se alespoň nominálně drží na dlouho nevídaných úrovních díky České národní bance. Ta svou základní míru drží v rámci boje proti inflaci už od června minulého roku na úrovni sedmi procent. Tak vysoko byla naposledy na konci 90. let.

Zlaté časy střadatelů však mohou brzy končit. Inflace se pomalu sune dolů, navíc hospodářský růst pokulhává, takže se blíží čas, kdy centrální bankéři přistoupí ke snižování úrokových sazeb. Spolu s tím půjdou dolů i výnosy u bankovních vkladů, ostatně některé bankovní domy již tento krok avizují. Kdo si chce zajímavé a poměrně bezpečné zhodnocení volných peněz zajistit i na další roky, měl by začít vážně přemýšlet i o dalších možnostech, například o investici do některého z dluhopisových fondů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!