Dluhů je moc, kluby se chystají na finanční fair play

Michel Platini

Michel Platini Zdroj: ctk

Už za dva roky začne pro evropské fotbalové kluby platit takzvané pravidlo finanční fair play. Kluby podle něj nesmějí utratit za sezonu více, než vydělají. Evropská fotbalová unie (UEFA) toto opatření zavedla kvůli rostoucímu zadlužování většiny evropských klubů. Ty se na nové pravidlo začínají připravovat.

UEFA rozhodla, že bude kontrolovat příjmy a výdaje klubů vždy za poslední dva roky. Kdo bude v minusu o více než 45 milionů eur, bude pro danou sezonu vyřazen z evropských pohárů. Postupně by se opatření mělo zpřísňovat až k bodu, kdy kluby nebudou smět být v minusu vůbec.

Finanční fair play začne platit v sezoně 2013/2014. Už příští rok budou tedy kluby muset toto pravidlo splňovat. Kontrolovat se budou vždy dvě poslední sezony.

Některé týmy proto rozhodly, že využijí už minulou a letošní sezonu jako zkušební a otestují, zda jsou schopny finanční fair play dodržet. „Mohu s radostí oznámit, že sezona 2010/2011 skončila přebytkem 1,3 milionu eur. A to přesto, že jsme nedosáhli žádného sportovního úspěchu a naše země se potýká s finanční krizí,“ oznámil Karl Hopfner z představenstva Bayernu Mnichov. Bavorský klub skončil v minulé sezoně v domácí lize třetí, v německém poháru vypadl v semifinále a v Lize mistrů došel jen mezi nejlepších 16.

V horší situaci jsou anglické týmy. Ty patří mezi nejzadluženější. Ačkoli třeba Manchester City se může spolehnout na finance svého movitého arabského vlastníka, a nehrozí mu tedy zadlužení, i tento klub se musí s novým pravidlem vypořádat. UEFA totiž zakázala finanční injekce od majitelů klubů. Ti už nesmějí provoz svého týmu dotovat. Manchester City, který v posledních letech hojně utrácí především za přestupy, proto vymyslel nový zdroj příjmů, který by měl vydané částky vyrovnat: pojmenoval stadion. Smlouva se společností Etihad Airways přinese klubu 100 milionů liber. Vedení Manchester City přiznalo, že kontrakt uzavřelo právě kvůli splnění podmínek finanční fair play.

Výkonný ředitel Arsenalu Ivan Gazidis prohlásil, že finanční fair play by mohla přivést do fotbalu nové zájemce o koupi klubů. „Myslím si, že se nám podaří stabilizovat situaci. Že se dostaneme k tomu, že vlastnit klub už nebude znamenat přijít i o poslední triko,“ uvedl.