Dluhy si lidé odpracují v ulicích

Tisíce lidí dluží Kladnu za nájmy, psy či popelnice. Vymáhání je zdlouhavé a u některých osob kvůli jejich situaci nemožné.

Radní proto schválili projekt, který je dluhů zbaví. Stačí jen přijít dobrovolně na úřad a chtít si závazek odpracovat.
„Půjdu se tam zeptat. O práci je nouze a moje rodina dluží na nájmu skoro patnáct tisíc,“ uvažuje o nabídce města Miroslav Horváth z Masokombinátu.
Projekt radní vymezili pouze pro ty, jejichž závazek dosud nepřesáhl dvacet tisíc korun včetně poplatků z prodlení. „Zatím jsme neurčili termín, kdy začne radnice práci přidělovat, ani to, jestli radnice dlužníky zaměstná, nebo jim nabídne jinou formu spolupráce,“ říká Vilém Frček, tiskový mluvčí města.

Padesát korun za hodinu

Na detailech projektu se vedení Kladna shodne podle mluvčího do konce tohoto týdne. Už nyní je jisté, že si dlužník závazek odpracuje při úklidu ulic. Práci mu každý den zkontroluje určený mistr. Člověk se bude o práci zřejmě hlásit na odboru životního prostředí.
Přes úřad práce si radnice vybírá nezaměstnané pro veřejně prospěšné práce. „V současné době město uklízí přibližně deset nezaměstnaných a radnice je po tuto dobu přijímá do pracovního poměru. Za hodinu práce si vydělají zhruba padesát korun,“ informovala Lenka Staňková, ředitelka kladenského úřadu práce. To ale nemá s projektem nic společného a úřad práce lidi vybírat nebude.
Konečná částka za hodinu práce zatím není stanovená. Od výplaty v rámci veřejně prospěšných prací by se ale částky za odpracování dluhu lišit neměly. „Město v těchto případech vyplácí státem určenou minimální mzdu. To je osm tisíc hrubého za měsíc,“ konstatuje Staňková.
Za padesát korun na hodinu hrubého tak bude dlužník závazek ve výši pět tisíc korun odpracovávat téměř 130 hodin.