Do arény přijede i Valencie

Basketbalisté Nymburka načali své boje mezi nejlepšími týmy Eurocupu. V Pardubicích přivítají dvojici silných soupeřů.

Valencie, Dunkerque a Riga. To je trojice soupeřů, které vyfasoval Nymburk v osmifinálové skupině Eurocupu. A Středočeši, kteří své domácí zápasy v evropské soutěži hrají v pardubické ČEZ Aréně, se nechtějí sklonit ani před slavnými jmény.

Cíl je jasný: postup do čtvrtfinále mezi nejlepších osm týmů. Nymburk se mezi nejlepší šestnáctku dostal už potřetí za sebou a rád by navázal na úspěch z roku 2010, kdy postoupil i do třetí fáze.
„Všechny týmy jsou silné. A věřím, že i atraktivní pro diváky,“ prohlásil izraelský kouč Nymburka
Ronen Ginzburg.

Jeho svěřenci načali svou cestu k vysněnému úspěchu po uzávěrce Sedmičky, ve středu, kdy se představili na palubovce lotyšského týmu VEF Riga. S tímto soupeřem se Nymburk utkal už loni a v základní skupině jej dokázal dvakrát porazit. „Ale od té doby se hodně zlepšili,“ podotýká křídelní hráč Pavel Pumprla.

A v úterý 24. ledna už se Nymburk představí na ploše pardubické ČEZ Arény. Přijede BCM Gravelines z francouzského Dunkerque. Dříve tradiční účastník Eurocupu hrál tuto soutěž naposledy v roce 2005, ale nyní je zpět na scéně. S průměrem téměř třiaosmdesáti bodů na zápas jsou Francouzi dokonce nejlepšími střelci ze všech účastníků.

Španělský favorit

Už o týden později přijede do Pardubic nejatraktivnější ze všech soupeřů – španělská Valencie. Dvojnásobný vítěz Eurocupu z let 2003 a 2010 budí respekt. „Je to zástupce kvalitního španělského basketbalu. Ale pokud budeme chtít pokračovat na naší vítězné vlně, a to my chceme, musíme porážet i takto kvalitní soupeře, jako máme v Last 16,“ poznamenal Ginzburg.

Na začátku února čeká Nymburk výlet ke Středozemnímu moři, utká se opět s Valencií. A 21. února je na programu další domácí zápas s VEF Riga. Ten však Středočeši sehrají pravděpodobně ve své hale v Nymburce.

Osmifinálovou skupinu zakončí osminásobný český mistr pro změnu na břehu Atlantiku v Dunkerque. „To bude ohromně těžký soupeř. Vždyť v Eurocupu prohráli až poslední, šestý zápas,“ všiml si český reprezentant Pumprla.

Nymburk ale není jediným týmem, který pardubickým fanouškům servíruje basketbal na evropské úrovni. Domácí BK JIP Pardubice se také probil mezi nejlepších šestnáct týmů, byť o třídu níž, v soutěži Eurochallenge.

Svěřenci trenéra Jana Slowiaka vstoupili do bojů s elitními týmy těsnou porážkou se slavným Besiktasem Istanbul, v úterý hostili španělskou Fuenlabradu a ve středu 25. ledna přivítají v ČEZ Aréně ruský Novgorod. Největší hvězdy přijedou hned první únorový den. To „Beksa“ přivítá Besiktas Istanbul.

A aby toho nebylo málo, oba týmy se postarají o další lahůdku, druhý tým tabulky Mattoni NBL vyzve úřadujícího šampiona a vedoucí tým soutěže. V pátek 20. ledna se v ČEZ Aréně střetnou Pardubice právě s Nymburkem.