Do Česka se vrátí prvorepublikový "peruánský" tank

Tank LTP-38

Tank LTP-38 Zdroj: wikimedia.org

Historický československý tank LTP-38 darovala peruánská vláda České republice při slavnostní ceremonii, která se konala začátkem týdne v hlavním městě Limě. Tank byl poté převezen do přístavu Callao, odkud vypluje 22. června přes Hamburk do ČR, kde skončí ve Vojenském historickém ústavu (VHÚ).

Akce se konala v rámci letošních oslav 90. výročí navázání diplomatických styků mezi Peru a ČR. Samotné předání tanku pak bylo výsledkem více než osm let trvajícího jednání české a peruánské strany o darování tanku LTP-38 pro muzejní účely VHÚ.

Tank LTP-38 je vzácný a v České republice zatím žádný jeho exemplář není. Tyto tanky byly vyrobeny v ČKD Praha speciálně pro export do Peru, kam zamířily v letech 1938 a 1939. Díky speciálním úpravám a motorům Scania mohly bez problému fungovat i ve vysokohorském prostředí jihoamerických And.

V rámci předávací ceremonie ocenil peruánský ministr obrany José Urquizo význam československých tanků ve výzbroji peruánské armády a zdůraznil, že darování tanku LTP-38 k muzejním účelům pro VHÚ je symbolickým aktem potvrzujícím velmi přátelské vztahy mezi oběma zeměmi.

Český velvyslanec v Peru Vladimír Eisenbruk poděkoval jménem ČR za darování tanku k muzejním účelům pro VHÚ. Ředitel VHÚ Aleš Knížek peruánskou stranu ujistil, že tank bude ve VHÚ vystaven na čestném místě, aby demonstroval jedinečnost události a význam česko-peruánských vztahů.

O slavnostním předání tanku informovala poměrně široce peruánská média včetně zpravodajství v televizi a zpráv v místních denících.

VHÚ Praha jako vojenské zařízení spadá pod ministerstvo obrany. Kromě budování muzejních sbírek se jeho činnost zaměřuje na historická bádání o československém odboji a životopisné údaje předních vojenských osobností. Dlouhodobě zkoumá české a československé vojenství.