Do chebské průmyslové zóny míří dva noví investoři

Do chebské průmyslové zóny zřejmě zamíří další investoři. O stavbu nových závodů projevila zájem firma zabývající se zpracováním textilu a další, která se zabývá sterilizací zdravotnického materiálu, řekl místostarosta Tomáš Linda (ODS).

„Jedna firma se zajímá o pozemek o rozloze 30 tisíc čtverečních metrů, druhá o pozemek o rozloze 20 tisíc čtverečních metrů,“ uvedl Linda. Pokud by záměry firem vyšly, mohlo by v průmyslovém parku vzniknout 50, respektive 15 nových pracovních míst. „Zájem firem je velmi reálný, a to přestože se navýšily ceny za vyjmutí pozemků ze zemědělského fondu,“ dodal Linda. Pozemky, které má město šanci investorům nabídnout, jsou ještě v první části průmyslového parku. Jejich prodejem by se kapacita první etapy, která má zhruba 35 hektarů, naplnila. Cheb původně počítal s tím, že letos začne s druhou etapou průmyslového parku. V rozpočtu mělo město připraveno 75 milionů na zasíťování 40 hektarů pozemků. Jenže radikální zdražení poplatků za vyjmutí zemědělské půdy plány radnice zhatilo. V Chebu poplatky stouply z původních 65 korun na 390 korun, což odpovídá spíše ceně za pozemky pro bydlení. Vedení města proto rozhodlo, že rozšíření parku zatím odloží.

V chebském průmyslovém parku působí osm firem. Podle informací chebské radnice z loňského roku je největším zaměstnavatelem výrobce hraček Playmobil CZ, u něhož nyní pracuje na 215 zaměstnanců. Firma navíc plánuje rozšíření výroby, což by mohlo nabídnout další pracovní místa. Mezi další velké zaměstnavatele chebské zóny patří ještě společnost apt Cheb se 140 zaměstnanci nebo společnost TUP BOHEMIA se 103 zaměstnanci. Celkem jich v chebském parku pracuje kolem 660.