Do fitness center nově lákají lekce baletu

Fitness

Fitness Zdroj: E15

Zpevněné svaly i ladnější pohyby mohou přinést kurzy baletu pro veřejnost, které jsou aktuálním hitem fitness center. Populární jsou také lekce Les Mills, které zahrnují základní fitness disciplíny, nebo posilování s činkami Kettlebell. V záplavě novinek přetrvává zájem i o pilates, zumbu nebo jógu, řekli fitness odborníci.

Fitness program s prvky baletu, který pod názvem PortDeBras (francouzský výraz pro práci paží) v roce 2006 založil španělský fitness trenér Julio Papi a ruský choreograf Vladimir Snezhik, má pozitivní vliv na držení těla a formování postavy. Charakter jednotlivých hodin se může lišit podle zaměření lektorů, kdy lekce mohou být laděné buď tanečně nebo naopak více do fitness.

Na tanečnější formu PortDeBras se soustředí například lektorka Tereza Semrádová ze Studia Fascinace, které baletní program nabízí druhý rok. „Nejdříve se lidí trochu báli. Choreografie jsou ale velmi jednoduché, pořád se to opakuje,“ řekla Semrádová s tím, že náročné pro někoho může být koordinace pohybů, kdy ruka dělá něco jiného než noha. „Ale je to jen o cviku,“ podotkla Semrádová.

Dnes PortDeBras spolu s pomalým cvičením pilates a tanečním fitness programem zumba podle Semrádové patří k nejpopulárnějším lekcím. Pilates zároveň s jógou vyhledávají také návštěvníci klubů Holmes Places, kde jsou oblíbené také například lekce Les Mills. Ty podle zaměření mohou pilates a jógu kombinovat spolu se strečinkem.

Workshop s primabalerinou

V Holmes Place je od předloňska v nabídce také baletní workshop s primabalerinou Adélou Pollertovou, který kromě lekcí pro začátečníky až pokročilé zahrnuje také úvod do historie baletu. „Je to zábavnější a zajímavější forma fitness,“ řekla regionální marketingová manažerka Holmes Place Czech Republic Karolína Šramlová s tím, že ženy se na kurzech naučí ladné pohyby a správné držení těla, které jim pomáhá i při chůzi na podpatcích.

Kurzy klasického baletu rozřazené podle náročnosti už od roku 1992 provozuje taneční studio Dance Perfect. „Zájem o tyto kurzy byl od začátku značný, jelikož začínat v dospělém věku s baletem bylo u nás donedávna, na rozdíl od západních zemí, velmi neobvyklé,“ řekla majitelka studia Dance Perfect Lenka Ottová s tím, že zesilující zájem o tyto kurzy pociťuje i nyní.

Balet odstraňuje deprese

Balet pro dospělé začátečníky je přizpůsoben jejich kondici. „Lekce je pochopitelně vedena zjednodušeným způsobem a s ohledem na osobní pohybové dispozice klientů,“ upřesnila Ottová s tím, že balet ovlivňuje také psychiku. „Měli jsme klientku, která trpěla psychickými problémy a depresemi. Při pravidelném navštěvování kurzů baletu se její stav podstatně zlepšil a já obdržela děkovný dopis,“ zmínila Ottová.

Protipólem něžného baletu je posilování s činkami kettlebell, které jsou unikátní díky ergonomickému tvaru a posunutém těžišti. Podle Pavla Macka ze školy Kettlebell KB5 spočívá filosofie cvičení s kettlebell v „minimální účinné dávce“. „Necvičíme proto, abychom se zničili, ale abychom se zlepšili,“ řekl Macek.

Posilování s činkami podle něj není v dnešních dnech jen mužskou záležitostí. „Ženy začínají objevovat „železo“ a zjišťují, že dobře fungující tělo dobře vypadá, a že jim rozhodně nehrozí, že by se z nich stali „babochlapi“, naopak - síla je sexy,“ uvedl Macek s tím, že v rámci cvičení je potřeba myslet i na ostatní díly skládanky - tedy výživu, regeneraci a zdravý životní styl.

Vybíráme fitko - Za co se vyplatí platit a jak vybrat to nejlepší za dobrou cenu

Fitness centra pro ženy aneb nabušencům vstup zakázán

Konec cvičení uvnitř, vyrazte ven!