Do hor přijely lyžovat tisíce lidí, podmínky jsou dobré

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Většina provozovatelů skiareálů v Česku je s víkendem spokojena. Na sjezdovky jim připadly další centimetry sněhu a zalyžovat si přijely tisíce lidí, které neodradilo ani nepříliš dobré počasí: sněžilo, byla mlha a foukal silný vítr. Na své si přišli i běžkaři, kteří se ale místy museli vypořádávat se závějemi. Smutní jsou jen tam, kde kvůli nedostatku sněhu vleky ještě nespustili.

Neplatí to pro Krkonoše a Orlické hory, kde je na sjezdovkách až půl metru nového prachového sněhu, sněhová pokrývka tak dosahuje místy až dvou metrů. Například do Špindlerova Mlýnu přijelo o víkendu zhruba 11 tisíc lyžařů a na Černou horu u Janských Lázní kolem 10 tisíc.

Střediska v Jizerských horách i západních Krkonoších mají za sebou dokonce prý rekordní víkend. Tisíce lidí tam vyrazilo i do běžeckých stop. „Chvílemi tam bylo rušněji než na Václaváku,“ poznamenal jeden z lyžařů. V Libereckém kraji se poprvé v letošní sezoně navíc rozjela všechna střediska, znovu se lyžovalo v areálu Obří Sud na Javorníku nedaleko Liberce a naplno se rozjel i areál na Ještědu.

Na Klínovci láká nová krytá čtyřsedačka

Z krušnohorských skiareálů byl tradičně největší zájem o Klínovec, kde láká zejména nová krytá čtyřsedačková lanovka, kterou lidé za současných povětrnostních podmínek ocenili. Více lyžařů tentokrát přijelo i do menších a níže položených středisek, kde konečně napadlo dost sněhu. Naplno tak zahájil provoz skiareál Bublava - Stříbrná.

Otevřená byla lanová dráha Stříbrný potok a lyžovalo se i na Lesní sjezdovce. Vůbec poprvé se lyžovalo i v Aši na vrchu Háj. Poprvé od počátku zimy se rozjely i všechny areály v Ústeckém kraji. Příjezd lyžařů někde ztěžovaly sněhové jazyky a závěje, kvůli kterým je v Krušných horách několik silnic neprůjezdných.

lyžování, běžkylyžování, běžky | profimedia.cz

Ideální podmínky jsou v Jeseníkách i Beskydech

Šumavské sjezdovky pokrývá od jednoho metru do 30 centimetrů sněhu a i přes složitější klimatické podmínky jsou v dobrém stavu. Lyžaři zamířili nejen na Špičák, Kramolín nebo Zadov, ale i do menšího střediska v Kašperských Horách. Z návštěvnosti českých turistů se radovaly i skiareály na rakouské straně Šumavy.

Slušnou návštěvnost zaznamenali o víkendu rovněž provozovatelé mnohých horských středisek na Moravě. Ideální podmínky pro vyznavače sjezdového i běžeckého lyžování jsou v Jeseníkách i v Beskydech. Vysokou návštěvnost hlásí ale například i příměstský lyžařský areál Vaňkův kopec u Ostravy. V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Sesuv lavin však hrozí jen mimo značené trasy.

Lyžuje se jen ve vyšších polohách Žďárska, na Havlíčkobrodsku vleky stojí

Naproti tomu na Vysočině jsou dobré podmínky pro lyžování zatím jen ve vyšších polohách Žďárska, kde o víkendu přibylo i upravených lyžařských stop. Na Havlíčkobrodsku vleky stojí.

Horší sněhové podmínky jsou i ve středních Čechách, kde jsou v provozu areály Ski Relax Monínec, Chotouň a Šibeniční vrch a o víkendu si tam zalyžovaly stovky lidí. Střediska v Kvasejovicích a příbramský Padák zůstaly uzavřeny.