Do parku vjely stroje a vyhnaly opilce

Zámecký park ve Frýdku-Místku se změní. Po dlouhých letech z něho bude hezké místo.

Jižní svah pod Frýdeckým zámkem a Hasičskou ulicí měl dlouho špatnou pověst. Zdejší park byl zanedbaný, lavičky rozbité. Nejčastějšími hosty tady byli bezdomovci, opilci a feťáci. Po zemi se povalovaly použité injekční stříkačky a spousta dalšího nepořádku. Lidé tudy procházeli, jen když spěchali a chtěli si zkrátit cestu například do nedaleké textilní továrny Slezan. To se ale brzy změní.
„Chůzi parkem jsem vzdala už před mnoha lety, když jsem v křoví zahlédla ukájejícího se muže. Hodně jsem se polekala, a začala chodit jinudy,“ líčí své špatné zkušenosti Jana Řeháková.
Kateřině Zahradníkové rodiče chození do parku úplně zakázali. „Zámecké náměstí a park pod zámkem bylo místo, která jsme v dětství nesměli navštěvovat. Bylo to tam nebezpečné,“ vzpomíná místní rodačka Zahradníková.

Nejstarší je jasan

Zámecký park má bohatou historii. V osmnáctém století v něm feudálové vysázeli mnoho vzácných stromů a keřů. Ještě za první republiky o ně pečoval zámecký zahradník. Nejstarším stromem je jasan
ztepilý, stojící u vchodu do parku. Velikána s pětimetrovým obvodem kmene vysadili před dvěma a půl
stoletími. Pamatuje požár hukvaldského hradu, dokončení stavby Mariánského kostela i vládu majitelů zdejšího panství, hrabat z rodu Pražmových.
Nyní bude park opět sloužit k procházkám a odpočinku. „Příprava začala už před rokem, kdy jsme nechali vykácet okolo stovky nemocných a přestárlých stromů. Na jejich místě zahradníci vysadí nové,“
říká vedoucí investičního odboru Jan Kaspřík.
Parkem povede v několika úrovních přes dva a půl kilometru chodníků z kamenné kostky, lomového kamene i dlaždic. „Na vycházkové trase bude několik odpočinkových míst. Pod zámkem vznikne dva a půl metru vysoká bašta z gabionů se schodištěm, příjezdovou rampou pro vozíčkáře a vyhlídkovou plošinou. Opodál bude koutek pro děti, polokruhové odpočívadlo s lavičkami.“ připomíná Kaspřík.
Gabiony, tedy klece upletené z pozinkovaného drátu a naplněné kamenem, poslouží také při stavbě opěrných zídek. Nové osvětlení bude intimní, ale dostatečné na to, aby se lidé v parku cítili bezpečně i po setmění. Obnova parku začala letos v červnu. Skončí za rok.