Do pohárů občas dávám kytky

Fandí boxu a vychovává tři dcery. Manželka boxerského mistra Evropy je druhou osobností v seriálu Sedmičky Druhá polovička.

Jedenáctileté manželství s Lukášem Konečným začalo pro třiatřicetiletou Jaromíru na ústeckých vysokoškolských kolejích. Děvče z Karlových Varů studovalo na ústecké univerzitě speciální pedagogiku. Až ji na skleničku pozval student a také boxer z Brna. Potom co ho přestala zajímat spolubydlící Jaromíry. „Tenkrát odjížděl do Budapešti na turnaj. Nebyl stydlín a ani příliš sebevědomý. Já jsem ze začátku překonávala předsudek, že boxeři jsou vymlácené hlavy. Lukáš byl pozorný, vtipný, pořád se s ním dá mluvit o čemkoliv. A nebyl proti kempování, často jsme jezdili pod stan,“ vzpomíná Jaromíra na první měsíce. A po týdenním stanování, když známost trvala druhým rokem, se Lukáš vyslovil. „Ani jsme ještě nevybalili batohy a požádal mě o ruku,“ vybavuje si Jaromíra detaily. „Rodiče i starší bratr nijak nekomentovali, že si budu brát boxera.“

Deset párů rukavic

Lednička plná speciální stravy a propocené oblečení z tělocvičny. A nejméně deset párů boxerských rukavic v bytě. I to je pro Jaromíru součástí manželství s úřadujícím mistrem Evropy. „Když je Lukáš v tréniku, tak věčně pereme. Propocená trička, šuspiky a k tomu ještě tři holky.“
Jaromíra si musela zvyknout také na to, že bývá s děvčaty sama. Kariéra profesionálního boxera v Německu Lukášovi nedovolí, aby se účastnil školních besídek. Jakmile je po zápasech, dcerám se hodně věnuje. „Jezdí s holkami na kroužky, nejstarší Aničku doučuje matematiku,“ říká manželka sportovce.
Život s boxerským profesionálem pro Jaromíru znamenal i téměř tříleté bydlení v německém Magdeburgu. „Anička byla tehdy malá, ale když přišla na svět dvojčata, dohodli jsme se, že budeme mít byt jen v Ústí.“
Tatínek jí jinak, musí také občas Jaromíra vysvětlovat dcerám, když Lukáš do ledničky naskládá krabičky s tréninkovými dávkami jídla, připravovanými v Praze. „To s holkami vaříme tak, abychom Lukášovi nedělali chutě třeba na svíčkovou,“ komentuje manželka současnost. V pravidlech boxu se Jaromíra orientuje více než dobře. Naučila se ho mít ráda a dívá se na zápasy i v televizi. Také se snaží chodit na všechny Lukášovy zápasy a občas jí je mezi fandícími muži pořádně slyšet.
„Než přišla dvojčata, snažila jsem se nevynechat ani jeden. Bylo to lepší než se doma užírat, jak se zápas vyvíjí, jaké je kolo. Ale mívám o Lukáše strach, vnitřně mě to ničí. To neovlivním. Vím, že to umí a že to není tak bolestivý sport jako hokej nebo fotbal,“ líčí postřehy z hlediště. „Rozhodně to ale není tak drsné jako ve filmech s Rockym,“ dodává.
Nejbližší příležitost vidět svého muže v ringu bude mít 27. května, kdy bude Konečný obhajovat v Ústí nad Labem svůj evropský titul v souboji s Husseinem Bayramem. A navíc to bude jeho padesátý zápas v profesionální kariéře.
Jaromíra Konečná by mohla pracovat například v psychologicko-pedagogické poradně. Ale v současné době má rodina přednost. „Dvojčata mají před školou, Lukáš je v trénincích a domácnost je na mně,“ shrnuje svoje všední dny.

Neslavíme narozeniny

Občas vyrazí s kamarádkami na squash, zumbu nebo kalanetiku. Nebo na příjemné popovídání. „Důležité je, že si s Lukášem naprosto důvěřujeme. Je to nutné, vidíme se tak málo, že jsme už odbourali narozeniny nebo svátky. Ale máme například společné peníze, nechápeme páry, které to mají jinak.“
Výstavku Lukášových medailí nebo pohárů ve společné domácnosti Jaromíra nemá. „Jen některé opravdu významné, kde je i jeho jméno. Většina je zabalená v krabicích a občas jsem některý ze skleněných pohárů použila jako vázu,“ usmívá se.
Lukáš je temperamentní a chytrý, říká o něm jeho žena. „Občas se pohádáme, ale umíme se dohodnout, přijmout kompromis. Já jsem mu vyhověla, když si chtěl koupit motorku,“ prozrazuje svůj recept na úspěšné jedenáctileté manželství. Lukáš i Jaromíra čerpají ze svých rodin. I když jsou v Karlových Varech a v Brně, dali jim oběma dobrý základ pro společný život. „Jen babičky máme daleko,“ poznamenává Jaromíra.
Jaromíře Konečné nevadí ani Lukášovy fanynky. Registruje je na Facebooku. „Horší jsou lidé, kteří se objevují kolem úspěšných lidí. Takoví, kteří chtějí Lukáše nějak využít. Ale s tím se už umíme vyrovnat,“ uzavírá.