Do Prahy pojede víc spojů

Kladenští mohou zahodit staré jízdní řády vlaků i autobusů. Od druhé prosincové neděle platí nové časy.

Posílené i zrychlené spoje. Takové změny čekají na cestující, kteří využívají vlaky nebo autobusy. „Nic zásadního jezdit nepřestane, spíše posilujeme a zrychlujeme stávající spoje,“ řekl ředitel ČSAD Kladno Ludomír Landa.
Nejvíc změn oznámila společnost ČSAD MHD Kladno. Od neděle 13. prosince mohou lidé jezdit například novou linkou A43 na trase Kladno, Smečno, Přelíc, Ledce, Hradečno, Nová Studnice, Drnek, Mšecké Žehrovice a Mšec. V pracovní dny pojede osm spojů, a to ze zastávky číslo 11 na hlavním autobusovém nádraží.

Courákem až do Dejvic

Takzvaný courák A22 přes Hřebeč do Prahy, který vyjížděl z Kladna v 7.15 a končil na ruzyňském letišti, pojede stejně jako ostatní linky A22 až do Dejvic. Z Prahy bude vyjíždět v 8.55, takže Kladenským přibude jedna linka z metropole.
Další posílený spoj pomůže školákům na trase Jeneč - Kladno. Ráno se už nebudou muset mačkat v jednom autobuse, ale mohou jet pohodlně ve dvou. Posila vyjíždí v 6.55 z Dobrovíze.
K časovému posunu došlo i u většiny spojů na lince A35 mezi Kladnem a Zbečnem. Nový jízdní řád by si měli zkontrolovat také cestující, kteří jezdí přímými linkami A55, A56 a A57 mezi Kladnem a Prahou.
Na linkách kladenské MHD jsou jen drobné změny. Třeba linka číslo 7 vyjíždí z Libušína nově ve 4.25 a zpět z Kladna ve 22.25, z Dříně vyjíždí ranní spoj oproti původnímu času až v 6.28.
Změny na trase mezi Kladnem a Prahou oznámily i České dráhy. „V ranní špičce nasadíme k dosavadním spojům vlak navíc,“ řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Největší změna se týká spoje Praha - Kralupy nad Vltavou. Dosud museli obyvatelé kladenských čtvrtí Ostrovec, Švermov a Dubí přestupovat na kladenském hlavním nádraží. Nyní už bude spoj přímý. V pracovní dny bude jezdit i nový spěšný vlak s odjezdem z Ostrovce v 7.42 a příjezdem na Masarykovo nádraží v 8.34.