Do státní podpory bydlení možná vstoupí soukromý kapitál

Peníze pro Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) možná v budoucnosti pomůže zajistit také soukromý sektor. Státní fond už totiž téměř vyčerpal vlastní zdroje, s financemi z rozpočtu státu příliš počítat nemůže. Řešením je například zapojení kapitálu soukromých investorů, bank nebo fondů, řekl ředitel SFRB Ľubomír Vais.

„Pokusy o napojení fondu bydlení na státní rozpočet byly v nedávné minulosti neúspěšné. Jedinou možností zůstává hledat zdroje mimo veřejné rozpočty,“ uvedl Vais. V minulých letech získával SFRB finance hlavně z převodů peněz z bývalého Fondu národního majetku. Nové zdroje státní podpory bydlení budou muset být podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse stabilní. „Je špatné, když stát jeden rok vyhlásí řadu programů, další rok zjistí, že na ně nemá peníze, takže je zruší nebo v nich nepokračuje,“ řekl představitel MMR.

Nový způsob financování SFRB rozpracuje chystaná změna státní koncepce bydlení. Její hrubá verze bude podle Vaise hotová v polovině května. Vláda má materiál dostat na stůl nejpozději na konci června. Práci na nové koncepci bydlení ale ztěžuje nedostatek dat. „V posledních letech jsme všichni zaregistrovali určité turbulence na rezidenčním trhu. Nemáme ani jasno, jestli je bytů málo nebo dost,“ poznamenal šéf SFRB. Čísla může poskytnout aktuální sčítání lidu. Jeho výsledky ale budou k dispozici až příliš pozdě, uvedl Kalous. „To bychom novou státní koncepci bydlení měli až v roce 2013,“ uzavřel náměstek.