Do Strakonic míří i slovenští tanečníci

Country taneční skupina Sluníčko ze Strakonic oslaví dvacet let existence. Jak jinak, než tancem.

Mezinárodní přehlídka Dance Show, která se odehraje od 18. do 20. června ve strakonickém letním kině a v domě dětí a mládeže, bude letos slavnostnější. Jednak je jubilejní, protože první ročník byl přesně před deseti lety. A dvojnásobné výročí si připomene Sluníčko, které stálo u zrodu této tradice. Tanečními kroky v rytmu klasické i moderní hudby, a to nejen ve stylu country, prošlo Sluníčkem už téměř tři sta lidí. Nyní má dvaadvacet členů.
„Za tu dobu jsme vymysleli a předvedli asi šedesát tanců v provedení klasického i moderního country, line dance a country show,“ shrnuje vedoucí souboru Miro Surža.
Přehlídka, která je jediná svého druhu v Česku, vznikla pro radost z pohybu a muziky. Protože si uchovala tento smysl dosud, je velmi přitažlivá pro účinkující i pro publikum.
„Díky tomu, že je nesoutěžní, má skvělou atmosféru. Zatímco na soutěžích bývá napětí a někdy i vyhrocené vztahy, sem se každý jede hlavně pobavit,“ vysvětluje vedoucí pražské skupiny MišMaž Tomáš Fojtík.
Především je to ale šance zjistit, co nového v oboru právě letí. I diváci se mohou leccos přiučit, protože organizátoři přichystali na nedělní dopoledne výuku line dance pro začátečníky a mírně pokročilé. „Je to moderní forma country tance pocházející z Ameriky. Výhodou je, že k tomu, aby si člověk mohl takto zatancovat, nepotřebuje mít partnera,“ zve Fojtík.
MišMaž se Sluníčkem už mnoho let spolupracuje a bude tedy patřit ke hlavním gratulantům. V sobotu od půl druhé odpoledne v letním kině předvede na jeho počest nové předtančení a v sobotu večer, kdy oslava vyvrcholí, ukáže další dvě sestavy.
Ve Strakonicích letos od pátečního večera vystoupí dvaačtyřicet tanečních uskupení z celé republiky i ze Slovenska. Na pořádání Dance show se podílí i strakonické RM Dance Studio, Dům dětí a mládeže a Dům kultury. Program je na adrese www.mismaz.cz.
Na to, že bude mít festival tak velký ohlas, si organizátoři zpočátku netroufali ani pomyslet. Ale už druhý ročník dopadl velmi slibně. „Nevěřili jsme vlastním očím, když přijely soubory z celého Česka. Přišlo tolik diváků, že se nevešli do kulturního domu. Na parketu se střídali malí i velcí tanečníci v rytmu country, diska, aerobiku, break dance a v pódiových tanečních formacích,“ vzpomíná Surža.
Od té doby se schází i kolem tisíce účinkujících. Před pěti lety poprvé přijeli Slováci, kteří se teď do Strakonic pravidelně vracejí. Letos to budou kolegové z Trenčína a z Košic.