Do útoku! zazní znovu v poli u Křečhoře

Výročí bitvy u Kolína připomene rekonstrukce bojů, ohňostroj i mše za padlé vojáky.

Dvě až tři stovky mužů se ženami, dětmi, psy, a někteří dokonce i s koňmi, se o víkendu utáboří ve stanech v okolí památníku bitvy u Kolína u Křečhoře.

Nepůjde však o tažení mongolských kočovníků, kteří chtějí obsadit okolí města. Naopak.

Tihle lidé se vzdali volného víkendu i značné sumy peněz na potřebné vybavení, a ke Kolínu si už podesáté přijedou připomenout výročí památné bitvy, která se v roce 1757 stala jedním z významných střetnutí sedmileté války.

Přijeli jen za jídlo a pití

U Kolína se tak, stejně jako před 253 lety, utkají vojáci rakouské císařovny Marie Terezie a pruského císaře Fridricha II. Velikého.

„Všechno jsou to ohromní nadšenci. Za to, že do Kolína přijedou, od nás dostanou jen jídlo a pití na víkend. Přispíváme i na dopravu, ale za tak malou částku by nebyla ani jízdenka na vlak,” řekl pořadatel akce Jiří Sissak.

Pro účastníky i pořadatele je historie koníček, který je stojí velké peníze. Kostým rakouského pěšáka vyjde zhruba na třicet tisíc korun. Kromě oblečení a zbraní mají oddíly také stany, vybavení na vaření a další dobové „rekvizity“. Někteří kvůli snaze o zachování autentičnosti vozí i koně.

Hrob neznámých vojáků

V neděli připomene pietní akce památku více než šesti tisíc mrtvých vojáků, kteří padli na obou stranách bitevní linie.
„Odhalíme takzvané ossarium, tedy hromadný hrob neznámých padlých,“ vysvětlil Sissak. Tunový kámen zakryje místo uložení ostatků padesáti neznámých mrtvých vojáků. „Hromadný hrob jsme našli před třemi roky,“ dodal pořadatel pietního aktu.

PROGRAM BITVY U KOLÍNA

PÁTEK 20.30 náves u kostela, Nová Ves I. – verbování do regimentu

SOBOTA 10.00 u hřiště, Svojšice – srážka hlídek v obci Svojšice, přepadení zásobovacího transportu

15.00 průvod Křečhoři k památníku Bitvy u Kolína

18.00 bitevní ukázka: „Boj v dubovém lesíku“ 23.00 ohňostroj

NEDĚLE 10.00 odhalení a vysvěcení ossaria padlým vojákům, mše svatá