Dobrovolníci pochytají kočky

Liga na ochranu zvířat chce kastrovat toulavé kočky v Písku.

Veneta Nováková bydlí na píseckém sídlišti Dukla a stará se tam o toulavé kočky. „Lidé mi za to nadávají, jenže není tu žádný útulek. Nechat je umřít hlady není řešení,“ hájí se.
I když její chování hodně lidí odsuzuje, je právě jednou z těch, které teď potřebuje Liga na ochranu zvířat. Rozhodla se toulavé kočky kastrovat, aby se ve městě dál nemnožily. Novákové a podobných lidí, kteří se o kočky starají, se totiž jinak plachá zvířata nebojí a nechají se od nich chytit. Do akce by chtěli zapojit například i důchodce, kteří kočky krmí.
V Písku jsou podle Ligy na ochranu zvířat desítky kočičích tuláků a situaci je třeba řešit co nejdříve. Odstrašující je případ z loňského roku. „V Palackého sadech žilo pět koček. Někdo se jich chtěl zbavit, tak hodil jed na krysy na hřiště. Kdyby ho snědlo dítě, mohlo se stát neštěstí,“ popisuje předsedkyně písecké Ligy na ochranu zvířat Jaroslava Štěpánková.
Z koček mají strach hlavně matky malých dětí. Iveta Márová má čtyřletou dceru, která miluje zvířata. „V Palackého sadech si vždycky chtěla pohladit kočičku. Měla jsem strach, aby ji neškrábla, může být nemocná. Navíc, když jsem si představila, že vykonávají potřeby do pískoviště, začala jsem s malou raději chodit jinam,“ popisuje.
Liga teď zatlačila na zastupitele, a ti schválili kastraci. „Odchyt provede organizace a město zákrok zaplatí,“ vysvětluje mluvčí Roman Ondřich. Podle Štěpánové je nejvíce koček u nemocnice, na sídlišti Dukla a na Bakalářích. „Právě na Dukle je největší problém. Lidé tu navíc vyhazují i kočky z auta. Některé jsou nemocné,“ popisuje předsedkyně. Odchyt bude zřejmě trvat několik dní. Přesný termín ještě není stanovený. „V květnu to nepůjde, to jsou březí. Nejlepší bude asi léto. Kastrací projdou i koťata,“ říká ochránkyně. Před akcí vyvěsí ve městě plakáty, aby si lidé své mazlíčky, kteří chodí ven, v tu dobu zavřeli, nebo jim dali obojky. Vykastrovaná zvířata ochránci vrátí zpět do ulic. Těžce nemocná nejspíš veterinář utratí. Zákrok vyjde zhruba na pět set korun za jednu operaci. V sousedních Strakonicích udělali podobný krok před rokem. „Kastrace pomohla v tom, že se nerozšiřuje populace původních koček a nescházejí se v místech, kde s nimi byly problémy,“ míní Petr Šťastný z životního prostředí.