Docela jiný Londýn: nejlepší curry, Marxův hrob i městské rybníky

Londýn

Londýn Zdroj: e15 - Michal Nosek

Canary Wharf - Na Canary Wharf má člověk možnost položit si na chviličku prst na tep doby. Po plácku mezi mrakodrapy spěchají vystresovaní kravaťáci, vrcholoví tradeři všeho druhu. Dřív tu byly doky, dnes tady sídlí globální instituce jako Reuters, HSBC nebo Barclays.
Londýnské metro - Londýn má nejstarší metro na světě. Nejvíce je to vidět ve stanicích Covent Garden (pěší točité schodiště) nebo na Baker Street.
Brick Lane - Curry. Pálivé, sladké, červené, zelené… To nejlepší mají v ulici Brick Lane, která se táhne zhruba od stanice Liverpool Street na sever. Bangladéšští naháněči vás budou přemlouvat, abyste jedli právě u nich, což je příležitost usmlouvat výhodnou slevu, například pití zdarma. V neděli je na Brick Lane vynikající trh.
Stadion Fulhamu - Fotbal není jen sport, ale i společenský fenomén. To si člověk uvědomí, když navštíví nejstarší fotbalový klub v Londýně zvaný Craven Cottage. Od roku 1896 tu hraje klub Fulham FC, který v minulé sezoně skončil v Premier League na pátém místě.
Camden Town - Kdo má rád hudbu, měl by navštívit čtvrť Camden Town. Svoji první zkušebnu tu měli legendární The Clash, ve zdejším podhoubí nahrávacích studií a klubů v devadesátých letech prakticky vznikl Britpop. Za zmínku stojí třeba klub Koko nebo hospoda The Good Mixer, kam chodila hrát biliár Amy Winehouse. Další čtvrtí s bohatou klubovou kulturou jsou Hackney a Brixton.
9
Fotogalerie
Když se řekne Londýn, každému se patrně vybaví Piccadilly, Soho či Hyde Park. Autor těchto řádek strávil v britské metropoli více než rok svého života, a tak by rád doporučil místa, kam turisty průvodce zřejmě nezavede. Jakýsi Londýn pro pokročilé.

Obrazový průvodce Londýnem pro pokročilé:

Průvodce po Londýně po pokročiléPrůvodce po Londýně po pokročilé | E15