Dohodnuto. Největší mobilní operátor na světě bude nabízet iPhony

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Podle počtu předplatitelů je China Mobile celosvětovou mobilní jedničkou. Předplacené služby totiž využívá na 760 milionů zákazníků. Operátor je zároveň jedním z posledních světových operátorů, u něhož si iPhone nekoupíte. To se ale změní k 17. lednu. Firmy Apple a China Mobile dospěly po šesti letech vyjednávání k dohodě.

Dlouho očekávaná dohoda by pro ně mohla představovat způsob, jak bojovat s klesajícím podílem na největším trhu bezdrátové komunikace na světě, napsala agentura Bloomberg.

Firmy ve společném prohlášení uvedly, že Chine Mobile začne nejnovější modely iPhonů 5S a 5C prodávat 17. ledna. Do několik let trvajícího vyjednávání se zapojili i generální ředitele obou firem. O finančních podmínkách několikaletého kontraktu se firmy v prohlášení nezmiňují.

Vývoj akcií Applu od začátku roku Vývoj akcií Applu od začátku roku 2013Vývoj akcií Applu od začátku roku 2013 | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Apple v Číně své přístroje iPhone vedle prodejen Apple Store nyní prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba zbývající operátoři dohromady.

Apple se potýká se zpomalujícím růstem a chce zvýšit prodej na mladých trzích. Dohodou s China Mobile získává přístup k 1,2 miliardy předplatitelů služeb mobilních operátorů v Číně.

Důležitý trh pro Apple
Čínský trh, se zahrnutím Hongkongu a Taiwanu, je pro Apple třetím největším trhem co do příjmů, po USA a Evropě. Dohoda s China Mobile o prodeji vlajkového produktu iPhone společnosti otevírá přístup k počtu potenciálních zákazníků, který je sedmkrát větší než v případě největšího amerického operátora Verizon Wireless.