Doktor Martin koketuje s kýčem. Ale drží se

Doktor Martin

Doktor Martin Zdroj: ct

Zatímco seriálem Labyrint se Česká televize snaží projet na aktuálním trendu detektivních seriálů, Doktor Martin je o poznání větší sázka na jistotu. Adaptace britského seriálu se v rukou scenáristy Štefana Titky a dalších stala příjemným pokoukáním pro páteční večer, kdy u obrazovek sedí spíše starší publikum. To také Doktora Martina ocení nejvíce.

Od úvodních záběrů se navazuje venkovská pohoda, kterou posléze narušuje „Pražák“, tedy nový obvodní lékař. Bývalá kapacita (Miroslav Donutil) sice přijíždí „léčit těla, a ne duše“, ale po střetu s obyčejným vesnickým člověkem svůj cynismus a chlad musí začít přehodnocovat.

Celkovou hřejivou atmosféru, která by po pár minutách začala iritovat, vyvažuje sám doktor Martin. Předně herectví Miroslava Donutila je mimořádné a zase trochu jiné, než jsme u povětšinou komika zvyklí. Důležitější je však scénář. Ten hlavní postavě diktuje výraznou proměnu a navíc postupné odhalování minulosti, což od druhého dílu celý příběh komplikuje.

Přesto je škoda, že obrazového patosu hraničícího s kýčem je tu příliš. Kazí to dojem solidního venkovského seriálu, v němž je celá škála humoru od prvoplánového přes situační a konverzační až po ten nejupřímnější, lidský. Ale třeba se to bude s přibývajícími epizodami měnit k lepšímu.

Doktor Martin
(komedie, Česká republika, 16 epizod)
Režie: Petr Zahrádka
Hrají: Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štěpánková
Vysílá: ČT1
Hodnocení: 60 %