Dokument propojí světy

Kulturní událost roku v Jihlavě se blíží. Pořadatelé dělají co mohou, aby zvládli nápor diváků.

Věhlas Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů dávno překročil hranice států. Do Jihlavy za ním přijíždějí kromě diváků i profesionálové, aby se něco přiučili nebo nakupovali snímky do distribuce. Festival je obrovské kino, filmová dílna i trh zároveň.

Rostoucí nároky na kapacitu kinosálů si letos vynutily velké změny. „Nově využijeme k promítání společenský sál domu kultury. To přinese tři sta míst navíc k pěti stovkám, které nabízí velkým sál kulturáku,“ avizoval ředitel festivalu Marek Hovorka.

Infocentra, občerstvení nebo odpočinková zóna, zkrátka vše, co ještě loni sídlilo v DKO, se letos přestěhuje do budovy Oblastní galerie Vysočiny na Komenského ulici. Spolu s kapacitou obou sálů kina Dukla je ve výsledku k dispozici víc než tisícovka míst. „Novinkou je, že asi patnáct procent divácky nejpřitažlivějších filmů budeme opakovat. Letos se už nikdo nemusí bát, že se do kina na vybraný film nedostane,“ řekl Hovorka. Pořadatelům se sešlo 2500 filmů. Do programu přitom mohli zařadit jen každý dvacátý.
„Nastupuje pečlivá dramaturgie a programové hledačství. Páteř programu tvoří čtyři soutěžní sekce. První, Opus Bonum, je soutěžní výběr světového dokumentu z posledních dvou let. Soutěž Mezi moři zahrnuje středo- a východoevropskou dokumentární produkci. Česká radost je tradičním soutěžním kláním českých dokumentaristů. Krajinou experimentálních forem dokumentární tvorby diváky provede soutěžní část sekce Fascinace,“ uvedl mluvčí festivalu Jan Hlubek.