Dominik Duka ocenil festival Dvořákova Praha Svatovojtěšskou medailí

Duka, Komárek, medaile, Dvořákova Praha

Duka, Komárek, medaile, Dvořákova Praha Zdroj: Dvorakova Praha

Kardinál Dominik Duka udělil mezinárodnímu hudebnímu festivalu Dvořákova Praha zlatou Svatovojtěšskou medaili. Nejvyšší církevní vyznamenání převzal z jeho rukou v průběhu dnešního koncertu duchovní hudby v Katedrále sv. Víta filantrop a spoluzakladatel festivalu Karel Komárek.

„Medaile byla festivalu udělena za propagaci dobrého jména české kultury prostřednictvím díla geniálního hudebního skladatele Antonína Dvořáka, který inspiraci nalézal ve své hluboké víře v Boha,“ uvedl Dominik Duka.

Komárek, který festival podporuje od samotných počátků, patří k mimořádným mecenášům české kultury. Jeho zásluhy byly mimo jiné oceněny v roce 2013 Zlatou medailí Mezinárodního výboru Kennedyho centra pro umění (KCICA).

Festival Dvořákova Praha je nositelem jména jednoho z největších světových skladatelů. Věnuje péči celému jeho odkazu a vedle ikonických děl představuje i méně známé opusy v podání předních interpretů mezinárodní i tuzemské scény. Letošní ročník vyvrcholí 23. září koncertem Dvořákovy nejslavnější symfonie Z Nového světa v podání České filharmonie a dirigenta Semjona Byčkova.