Doufám, že se do Slavie vrátím

Dušan Švento je po přestupu ze Slavie do Salcburku spokojený, i když se mu stýská po fanoušcích nebo po derby se Spartou.

Fotbalista Dušan Švento má za sebou „vítězný přestup“. Třiadvacetiletý Slovák vyměnil tým českého mistra Slavie za mužstvo rakouského šampiona –Salcburk. V neděli 19. července má nastoupit v prvním ligovém kole proti bývalým sparťanům, kteří hrají za Austrii Vídeň.

Jste v Salcburku spokojený? Zatím ano. Vypadá to jako zajímavé angažmá.

A nemrzí vás, že jste ze Slavie odešel krátce předtím, než se do ní vrátil váš krajan Matej Krajčík? Samozřejmě. A nejen proto. Prožil jsem v ní čtyři krásné roky. Salcburk jsem vzal, protože je to pro mě nová motivace. Doufám, že se do Slavie vrátím. Moc bych to chtěl.

Stýská se vám po něčem? Myslíte třeba na to, že si v příští sezoně nezahrajete derby se Spartou? Jasně. Taky mi chybí lidé, na které jsem si ve Slavii zvykl. Stýská se mi i po jejích fanoušcích. Dal jsem si za cíl ještě někdy si derby se Spartou zahrát.

Co je v Salcburku lepší a co horší než v Praze? Je tu nádherná příroda. Podmínky pro trénování jsou taky skvělé. Ale ve Slavii to má po návratu do Edenu taky vysokou úroveň.

Jak se vám žije v novém prostředí? V Praze jsem si zvykl. Měl jsem tam všechno, co jsem potřeboval. Salcburk je menší. Jiné je to i v tom, že se dorozumívám anglicky. Místní mi připadají trošku konzervativnější, ale věřím, že až se naučím pořádně mluvit německy, bude to lepší.

Už jste byl na nějakém výletě? Když za mnou přijely sestry, vyrazili jsme na lanovku nebo na bobovou dráhu. Jinak mám ještě nějaké zařizování, takže není moc času.

Je s vámi partnerka? Zatím sem jezdí na víkend, který si někdy prodlouží. Má školu i práci v Praze. Na delší dobu přijede možná tak za tři čtyři týdny.

Trénovali jste v přípravě jenom na hřišti, nebo třeba i v lese? Nějaké výběhy jsme měli, ale nebylo to nic hrozného. Celkově jsme skoro pořád trénovali s balonem.

Podle zpráv z přípravných zápasů byste měl být v základní sestavě. Cítíte to stejně? Přišel jsem do Salcburku proto, abych hrál. A když nebudu v základu na začátku sezony, tak se tam snad dostanu postupně.

Vašimi spoluhráči jsou Karel Piták a Patrik Ježek, jenž podobně jako vy hrává na levé straně zálohy. Nebojujete s ním o místo na hřišti? Ani ne. Patrik byl docela dlouho zraněný, měl problémy s kotníkem. A když se uzdravil, hráli jsme asi půl hodiny spolu nalevo a šlo to.

Na to utkání jsem se zrovna chtěl zeptat, s Bayernem se nehraje každý den, navíc Salcburk otevíral novou tribunu a Niko Kovač se loučil s kariérou. Jak jste bezgólovou remízu prožíval na hřišti? Byla výborná atmosféra. Přišlo dvaatřicet tisíc lidí, takže bylo plno. Fanoušci možná nebyli moc nadšení, protože tomu chyběly góly. Jinak ten duel splnil účel. Niko se rozloučil a my jsme si potvrdili, že můžeme hrát s jakýmkoliv soupeřem.

V prvním ligovém kole se doma střetnete s Austrií Vídeň, ve které působí bývalí sparťani Tomáš Jun a Petr Voříšek. Je to pro vás takové malé derby? Přesně tak. Nebude to nic jednoduchého. Doufám, že to zvládneme.