Druhá pětka Kohoutů drtí soupeře

Hokejisté HC Olomouc jsou pevně usazeni na třetím místě prvoligové tabulky. Na dobrém umístění má zásluhu i nejlepší střelec týmu Petr Haluza.

Parádní sezonu prožívá hokejista Petr Haluza. Útočník HC Olomouc vévodí kanadskému bodování klubu a s osmnácti góly je rovněž nejlepším střelcem týmu. Osmadvacetileté levé křídlo těží ze spolupráce se svým spoluhráčem z druhé pětky Jiřím Řípou, se kterým si hokejově výborně sedli.

„Hrajeme spolu od letní přípravy. Mohli jsme si hodně věcí vyzkoušet. Měli jsem čas bavit se o tom, jak určité věci udělat. Navíc obránci Kuba Bartoň a Jirka Ondrušek s námi nastupují také celou sezonu, takže víme, co od sebe máme čekat,“ říká Haluza.

Údernou formaci nezastavila ani občasná výměna pravého křídla.

Nejlepší sezona, možná překoná svůj rekord

„Sem tam se nám pravas protočí, když se někdo zraní. Není to ale problém a snad každý k nám zapadne
dobře. Snažíme se hrát rychlý agresivní hokej,“ uvádí útočník, který v olomouckém áčku hraje třetí sezonu. Ta letošní je jednoznačně nejpovedenější.

Vždyť již před koncem roku nasbíral dvaatřicet bodů, což je stejně jako v jeho nejproduktivnějším ročníku v první lize před pěti lety v Hradci Králové. Tehdy v dresu Východočechů vstřelil dvaadvacet branek, nyní jich má na kontě osmnáct, a tak by si mohl tento statistický údaj vylepšit. Vždyť do konce základní části zbývá ještě šestnáct zápasů.

„Důležité je, aby mně vydrželo zdraví. Když to tak bude, tak se mně snad podaří ještě nějaké góly přidat,“ věří Haluza.

Pauza přišla nevhod, raději by hráli

Více než osobní rekordy ho zajímají výsledky týmu. I přes zranění některých hráčů dokázali Kohouti před vánoční přestávkou zdolat první dva celky tabulky.

„Po těžkých zápasech s Chomutovem a v Ústí nad Labem, které jsme oba zvládli, byla nálada v kabině výborná. Vyhráli jsme i poslední zápas s Mostem, závěr roku se nám povedl,“ těší Haluzu.

Pro rozjetou „Moru“ tak přišla čtrnáctidenní zápasová pauza nejspíš nevhod. V hokejové první lize totiž nastal klid zbraní. Kohouti dali předčasný vánoční dárek svým příznivcům 21. prosince, když porazili 3:1 Most. Svým fanouškům se na domácím lledě představí až v sobotu 7. ledna v derby proti Šumperku. V souboji s osmým týme tabulky jsou Hanáci favoritem.

„To tak nelze říct, kdo ví, co dlouhá pauza s týmy udělá. Možná byla trochu škoda, že jsme nehráli. Loni o svátcích soutěž normálně pokračovala. Ale o tom my nerozhodujeme,“ podotýká osmadvacetiletý hokejista, který ovšem na přestávce našel i pozitiva. „Před koncem roku jsme odehráli spoustu kol. Mít chvilku pauzu není špatné, aspoň jsme si trochu odpočinuli a vyčistili hlavu od hokeje,“ doplnil Haluza.

Hanáci si vyšlápli na favority soutěže

Olomoučtí hokejisté před Vánocemi porazili dva největší favority soutěže, ale ani výhry nad silnými kluby ze severních Čech nepomohly Kohoutům k posunu v tabulce. Druhá pozice je poměrně vzdálená, a tak se Hanáci spíš soustředí na udržení třetí příčky. Háji ji před Jihlavou, která neprožívá zrovna povedené období. Po prosincové blamáži na ledě Havlíčkova Brodu přišla razantní reakce vedení Dukly. Hráči dostali po prohře 0:8 pokuty a v týmu skončil útočník Karpov. Na rozdíl od Vysočiny je na olomouckém zimním stadionu pohoda a svátky mohli hanáci si vyšlápli na favority soutěže hráči opravdu prožít v klidu. Jedinou věcí, která v poslední době „Moru“ trápila, jsou zranění. Zdravotní problémy postihly například i Jiřího Dopitu, který musel několik duelů vynechat. „Pořád jsem něco měl. Naposledy problém s přitahovačem, proto jsem nehrál. Kdyby se už ale hrálo play-off, asi bych nastoupil. V těch minulých zápasech jsem ale nechtěl zbytečně riskovat vážnější zranění. To nejdůležitější přijde až na konci ročníku, snad budeme všichni zdraví. Věřím, že sezonu dohraju,“ uzavírá útočník a jednatel HC Olomouc.