Druhý celoevropský den proti ACTA: Čechů se bouřilo pár stovek

Druhý celoevropský den proti ACTA

Druhý celoevropský den proti ACTA Zdroj: profimedia.cz

Druhý celoevropský den proti ACTA
Druhý celoevropský den proti ACTA
Druhý celoevropský den proti ACTA
Druhý celoevropský den proti ACTA
5
Fotogalerie
Demonstrace proti kontroverzní mezinárodní dohodě ACTA, jíž vlády chtějí zastavit šíření pirátství na internetu, se dnes konaly v Německu, Rakousku nebo ve Francii. Několik stovek lidí demonstrovalo proti dohodě také v Česku.

Druhý celoevropský den protestů proti ACTA dnes přitáhl tisícovky zastánců svobodného internetu do ulic měst v celém Německu. Největší demonstrace se podle agentury DPA stejně jako před třemi týdny uskutečnila v Mnichově, kde se podle policejních odhadů sešlo kolem 2000 odpůrců dohody. Dohromady asi 3000 lidí protestovalo také v dalších bavorských městech Norimberku, Würzburgu, Augsburgu, Pasově a v Kemptenu.

V Hamburku se do protestního pochodu podle policie zapojilo 1500 lidí. Více než tisícové demonstrace se konaly také ve Stuttgartu, Mannheimu, Lipsku, Brémách a Frankfurtu nad Mohanem. Asi 700 protestujících přišlo před berlínskou radnici. Ve Vídni prošel pod heslem „ACTA ad acta“ protestní průvod asi 3000 lidí přes třídu Mariahilfer Strasse k parlamentu.

V Paříži podle policie vyšlo do ulic na 650 protestujících, z nichž mnozí na sobě měli masky hackerského hnutí Anonymous. Účast byla asi o tisícovku nižší než při poslední protestní akci před dvěma týdny. Dohromady několik stovek odpůrců ACTA se sešlo také v Lille, Lyonu, Marseille a Toulouse.

Asi dvě stovky odpůrců dohody ACTA odpoledne demonstrovaly také v Praze. V Brně přišlo asi 160 lidí. Mezinárodní dohoda ACTA, kterou podepsalo i 22 zemí EU, má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Ratifikace dohody byla v mnoha zemích včetně České republiky a jejích sousedů pozastavena.

Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.

Evropská komise se tento týden obrátila na Soudní dvůr Evropské unie, aby posoudil, zda kontroverzní dohoda proti padělatelství ACTA je v souladu s právem EU.