Druzí Avengers dobří, ale stále stejní

Opět spolu. Captain America (Chris Evans) a Thor (Chris Hemsworth) znovu zachraňují svět

Opět spolu. Captain America (Chris Evans) a Thor (Chris Hemsworth) znovu zachraňují svět Zdroj: falcon

Od milionových úspěchů Iron Mana a dalších členů supehrdinské party narozené na stránkách marvelovských komiksů potřebuje svět zachraňovat několikrát ročně před zkázou.

Tentokrát ji plánuje Ultron, vcelku vtipná temná robotická verze Iron Mana bez charizmatu Lokiho (který tu chybí). Iron Manovo lidské (alter) ego Tony Stark z Ultrona chtěl mít původně spojence zajišťující „mír v naší době“, ale nějak se mu to zvrtlo.

Avengers jsou tak chvíli na něj naštvaní a každý si pak řeší své vlastní problémy, vyvolané i telekinetickými schopnostmi Scarlett Witch, jednoho z nových přírůstků (původně ze stránek komiksu X-Men). Jinak se ale všichni očekávaně vtipně špičkují, rozdávají spoustu ran a také hlášek a hladce spolupracují na záchraně světa. Na rozdíl od nového Supermana se aspoň pokoušejí starat o civilní obyvatelstvo, když už bojují tak často ve městě.

Další díl marvelovské ságy, s nepřeloženým podtitulem Age of Ultron, měl pod palcem stejně jako první Avengers Joss Whedon. I tentokrát je film určený pro ty, kteří viděli většinu předchozích dobrodružství. Nejlépe několikrát, aby se orientovali v ději zahuštěném jmény, odkazy, postavami, prapodivnými substancemi s mimořádnou sílou. Jenže právě divákům, kteří už Avengers v akci viděli a nejsou ságou posedlí, druhá velkolepá akce nenabídne větší překvapení než citaci Nevilla Chamberlaina a hlášku o Eugenu O’Neillovi. Zbytečně dlouhé dvě a půl hodiny se tu odehrává totéž, ve 3D navíc často v dost tmavém prostředí.

Motiv s minulými traumaty funguje hůř než romance mezi Natašou a Hulkem, akce občas působí dost digitálně a nepřehledně. Jinak film vypadá dobře, tak akorát balancuje mezi nadsázkou a sebestředností, obsahuje oblíbené postavy a děj většinou běží, jak má, dokonce lépe než v některých předchozích dílech. Jen už je těžké odlišit jednu záchranu světa od druhé.

Avengers: Age of Ultron
(komiksový, USA, 141 minut)
Režie: Joss Whedon
Hrají: Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johanssonová
Hodnocení: 70 %