DTZ: Kancelářský projekt Florentinum je obsazen již z třetiny

Investiční společnost Penta obsadila přes 15 000 čtverečních metrů v budovaném administrativním komplexu Florentinum mezi ulicemi Na Poříčí a Na Florenci v Praze. Na základě obchodní dohody by se do nového kancelářského areálu o ploše 49 000 čtverečních metrů měla do dvou let nastěhovat například právní kancelář Havel, Holásek & Partners. Ta si ve Florentinu s pomocí mezinárodní poradenské kanceláře DTZ zajistila přes 4800 čtverečních metrů kanceláří, což mezi právníky působícími na Praze 1 představuje dosavadní rekord, oznámila DTZ. Projekt Florentinum má stát asi pět miliard korun a zprovoznění je podle společnosti Penta plánováno na přelom třetího a čtvrtého čtvrtlletí

Největší česko-slovenská právnická firma Havel, Holásek & Partners, zaměstnávající přes 140 právníků a dalších 300 spolupracovníků, se do nových prostor Florentina přestěhuje z historických prostor v pražském Týně. „Nynější prostory jsou sice na reprezentativním místě, ale neumožňují naší kanceláři další expanzi. Florentinum, kde obsadíme plochy v nejvyšších patrech, poskytne našim pracovníkům i klientům špičkovou kvalitu zázemí i služeb, včetně dostatku parkovacích míst,“ říká Jan Holásek, partner společnosti Havel, Holásek & Partners.

Podle DTZ lze ve Florentinu očekávat další velké předpronájmy společností, které opustí své stávající prostory, jako například Ernst & Young, kteří se stěhují z Charles Square Center na Karlově náměstí. „Na pražském trhu to může způsobit nový pohyb. Každý odchod velkého nájemce je pro vlastníka nemovitosti velmi citlivý. Florentinum přichází ve správné době, kdy řada silných společností pomýšlí na další expanzi a posilování své pozice,“ říká Jaromír Smetana, Business Development Director DTZ.

Na Praze 1 DTZ aktuálně registruje zhruba 443 500 čtverečních metrů pronajatelných ploch v prvotřídních kancelářských projektech. Neobsazených zůstává přes 52 000 m2, což znamená 11,79 %. Celopražský průměr přitom činí 12,01 %. Velký problém najít vhodné prostory k pronájmu mají všechny větší společnosti, jež – podobně jako Havel, Holásek & Partners – požadují flexibilní velkoplošné prostory.

Očekávaní velkých přesunů v souvislosti s nabídkou nových prostor ve Florentinu a několika dalších projektech v centru Prahy bude pro vlastníky stávajících objektů znamenat velký tlak. Aby předešli odchodu často kotevních nájemců, budou muset investovat do řady vylepšení, včetně zefektivnění provozu, a tedy snížení poplatků za služby. Týká se to především objektů na Praze 1 nebo Praze 2, protože nájemci působící v této oblasti jen zřídka centrum Prahy opouštějí. „Na rozsáhlé modernizaci například Slovanského domu, který patří k úplně prvním developerským projektům v metropoli, vidíme, že mnozí majitelé a správci administrativních budov úspěšně předcházejí ztrátě nájemců,“ dodává Judita Middletonová, vedoucí oddělení kancelářských pronájmů v DTZ.