Dubaj padla k nohám mažoretek

Stupně vítězů na mistrovství Evropy. To je cíl, pro který teď prolévají litvínovské mažoretky litry potu.

Mistryně loňského roku, vicemistryně letoška a jediný český soubor mažoretek, který cestoval za vystoupením až do Spojených arabských emirátů. To je jen krátký výčet úspěchů mladých mažoretek z Litvínova.

Ty se pod taktovkou trenérky Jany Schützové představí českému publiku na Ostrovském poháru 25. října. Dívkám poslouží jako generálka na mistrovství Evropy ve švýcarském městě Neuchatel.

„Všichni nám drží palce, aby to konečně vyšlo. Do Švýcarska si jedeme pro titul. Druhých míst už bylo dost. A než být čtvrté, to radši poslední,“ říká odhodlaně trenérka Jana Schützová.

Sebevědomím neoplývá jen ona, ale i mladé členky souboru. „Věříme si. Půjdeme do toho naplno a chceme být nejhůř třetí,“ dodává Kateřina Burdová z týmu mažoretek.
První porota vychytá nedostatky

Dívky, kterým je v průměru jedenáct let, mají za sebou náročný tréninkový dril. Skladbu secvičují několikrát v týdnu a celé víkendy.

„Veškerý svůj volný čas podřídily přípravě na mistrovství. Hodiny a hodiny tráví v tělocvičně, stojí je to potoky slz a odpírání si různé zábavy,“ hodnotí jejich morálku Schützová. V těchto dnech nacvičují novou skupinovou sestavu, kterou chtějí ohromit porotu. I přes nízký věk si mažoretky uvědomují, že jeden z důvodů proč se zúčastní Ostrovského poháru je ten, aby včas odhalily případné nedostatky.

„Porotci s mezinárodními zkušenostmi nám pomohou analyzovat naše vystoupení a poukázat na chyby. Je to pro nás generálka na Evropu,“ vysvětluje trenérka.

Do Dubaje přes Slovensko

Trenérka Schützová je na své svěřenkyně přísná, ale tvrdá práce se Litvínovankám vyplácí. Všimla si jich i slovenská umělecká agentura, která litvínovskému souboru nabídla vystupovat v exotických Spojených arabských emirátech.

„Oslovila nás agentura. Na čtrnáct dní jsme se staly součástí letního festivalu v Dubaji. Musely jsme připravit třicetiminutový blok, se kterým jsme každý večer, kromě neděle, vystupovaly po různých nákupních centrech,“ vysvětluje vedoucí skupiny.

Na první vystoupení šly dívky s trémou a nervozitou. „To, co následovalo, předčilo zdaleka všechny naše představy. Úspěch byl ohromující. Všude plno lidí a všichni bouřlivě aplaudovali, každý se chtěl s námi fotit a nechtěli nás pustit z pódia. Natáčela si nás i místní televize. Až to bylo skoro nepříjemné,“ vypráví o exotickém zážitku Schützová.

Dívky kromě vystoupení poznávaly i krásy emirátů. „Nejvíc se mi líbilo, když jsme se byly podívat na nejvyšší budově světa a v nejluxusnějším hotelu na světě. Navíc s trenérkou je velká sranda, takže ve volných chvílích se hodně nasmějeme,“ říká mažoretka Katka Burdová.