Důl Barbora v Karviné se změní na průmyslovou zónu. Investice přesáhne miliardu

Moravskoslezský kraj představil plány na regeneraci dalšího brownfieldu na okraji Karviné. V současnosti má k dispozici studii na výstavbu a využití ploch po rekultivaci v areálu Barbora. „Brownfield o rozloze zhruba 100 hektarů je rekultivovanou plochou po těžební činnosti a v budoucnu by mohl nabídnout až 70 hektarů pro nové investory, náklady na vytvoření zóny se odhadují na více než 1,1 miliardy korun,“ řekl náměstek hejtmana Marian Lebiedzik.

Projekt je plánován na etapy, a proto není podle náměstka nutné mít k dispozici finální částku hned na jeho začátku. V současnosti se kraj snaží získat peníze na výstavbu této průmyslové zóny. Další velkou zónu totiž kraj bude potřebovat, protože okolo roku 2015 budou stávající plochy už plné. „Navíc Karvinsko s vysokou nezaměstnaností potřebuje nová pracovní místa a tento prostor je ideální – je na okraji města, nijak nezasahuje do obytné zóny a má dobré dopravní napojení,“ upřesňuje Lebiedzik.

Agentura pro regionální rozvoj (ARR) vytvořila a aktualizuje databázi brownfields v kraji, včetně přehledu bývalého využití a rozlohy. „V databázi jsou hlavně lokality ve veřejném vlastnictví, tedy obecní nebo městské, a to včetně fotodokumentace. Postupně databázi doplňujeme i o lokality soukromé. Zájemcům jsme schopni poskytnout i další informace, například přesnou vlastnickou strukturu,“ poznamenává ředitelka ARR Petra Chovanioková.

V Moravskoslezském kraji je asi 270 zmapovaných a dosud nevyužívaných areálů po těžbě, hutnictví a jiné průmyslové nebo zemědělské činnosti. Databáze zahrnuje prozatím asi 50 ploch či objektů. Možnosti financování regenerace brownfileds nabízí EU a počítá se s tím i do příštího plánovacího období od roku 2014.